Forum > i30 PD
Problemy z odpalaniem
piejar:
To nie jest tak, że akumulator ma zwarcie a po 2 minutach jest sprawny. Sprawdź sobie czy nie masz luźnej klemy itp. Nie musisz kupować AGM. Tym bardziej jeżeli wyłączasz start-stop (zakładając że go masz).
GT194:
Jeżeli nie akumulator to co ? Miałem kiedyś taki przypadek że auto potrafiło zgasnąć na środku drogi, okazało się że akumulator trzęsąc się podczas jazdy robił zwarcie, a po za tym kręcił że silnik chciał urwać. Oczywiście mam start stop i AGM i wolałbym przy tym zostać. Poczekam jeszcze trochę, poobserwuję i chyba wymienię na nowy.
piejar:
Trochę za dużo tu metafizyki a za mało fizyki. Osobiście nie wierzę w akumulator. Posprawdzaj dokładnie okolice akumulatora , mocowanie akumulator, mocowanie klem, mocowanie kabli do klem, główne bezpieczniki (te "mocne") może gdzieś jest luźny styk. Nie miałeś jakichś większych robót ostatnio? Może mechanik odkręcił masę i jej nie przykręcił poprawnie.
Jak akumulator robi zwarcie to płynie przez niego prąd zwarciowy (dziesiątki - setki amper -> efekty termiczne) a z tym nie ma żartów. Więc nie bardzo wierzyłbym w zwarcie.
GT194:
Nic w aucie ostatnio nie było robione. Dzisiaj wystąpiła taka sama sytuacja. Po zgaśnięciu pulpitu zostawiłem kluczyk włączony i po około minucie odpaliły się światła które są na auto i zegary, ale za każdym razem podczas rozruchu wszystko gaśnie i zero życia. Pozwoliło mi to jednak zmierzyć napięcie akumulatora podczas załączenia rozruchu, spadło do zera. Po odpaleniu z kabli i przejażdżce auto odpaliło normalnie. Podstawię inny akumulator na próbę, ale wszystko wskazuje że ten który jest się skończył :)
Nawigacja