Forum > i30 FD
Ogromne zużycie oleju - litr na 100km
DanPak:
@robaszek127, od razu po kupnie jechaliśmy na serwis olejowy. Przed zakupem auto było na stacji diagnostycznej, później oglądał je mechanik. Trudno byłoby wejść do silnika, więc oszczędź takich komentarzy.
Kontrolka oleju się nie zapala, ale często olej jest albo na dolnej kresce na bagnecie, albo niewiele poniżej.
@piejar, auto było sprawdzane na stronie rządowej i przebieg się zgadza. Nie brało również udziału w wypadku. Historia samochodu pokrywa się z historią sprzedającego - kupiony od jakiegoś faceta, który auto miał od nowości.
Spaliny śmierdzą, ale nie olejem. Jak już wspomniałem, wynik badania katalizatorem w normie.
@kuba, silnik pracuje dobrze, cicho, spokojnie i równo. Raz na jakiś czas, jak nie jest zagrzany, to lekko mu opadną obroty, ale od razu wraca do normy.
Nie będę robił płukanki, to się mija z celem. Ale dzięki za propozycje.
Nie ma żadnych wycieków. Sprawdzałem wielokrotnie z nadzieją, że coś znajdę - auto suche.
Znalazłem jednego mechanika, który ma jakiś patent na podobne problemy w innych autach i czyści części chemicznie. Dokładnie jednak nie wiem, co i jak, bo nie zdążyłem dopytać.
piejar:
No, niezła zagadka. Popcorn w dłoń i obserwujemy rozwój akcji :)
piejar:
A moze taki test po prostu? No bo co, jakieś mikroby się zalęgły ??
"Najprostszy sposób weryfikacji poziomu zużycia oleju to organoleptyczne sprawdzenie ilości sadzy na końcówce rury wydechowej. W silnikach benzynowych zużywających duże ilości oleju końcówka wydechu jest najczęściej mocno "osmolona". Mówiąc wprost - sama końcówka rury przypomina nieco wydech "starego" diesla bez filtra cząstek stałych."
Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/news-czy-auto-bierze-olej-jest-prosty-sposob-zeby-to-sprawdzic,nId,6084128#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
sisimon:
Posiadam ten sam silnik, rok 2009 , obecnie przejechałem nim 155 000, odpukać ale nie bierze ani odrobinkę oleju. Zastanawia mnie fakt założenia instalacji gazowej do tego silnika, mi zawsze, gdy wpadałem na ten pomysł , mechanicy stanowczo odradzali. Ten silnik nie bardzo nadaje się do gazu ... dopiero chyba po 2010 r. coś w silnikach zmienili i można było zakładać instalacje gazowe.
DanPak:
@piejar, sprawdzę dzisiaj i jutro, bo czeka mnie ok. 100 km do zrobienia.
@sisimon, kilka warsztatów stwierdziło, że jest okej pod warunkiem zastosowania dotrysku benzyny. Robimy bardzo dużo kilometrów, więc to jedyna możliwość ograniczenia kosztów.
Nawigacja
[#] Następna strona