Forum > i30 FD

Problem z odpaleniem po dłuższym postoju przy niskim stanie paliwa

(1/2) > >>

daru007:
Witam. Moje auto to I30, 2009 r. 1.4 benzyna. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Po dłuższym postoju po nocy auto odpala za 3 lub 4 razem i śmierdzi paliwem , silnik pracuje nierówno , są problemy z przyspieszaniem, dusi go. Po przejechaniu ok 300 do 400 m wszystko jest już ok. Gdy odpalam auto po krótkim postoju problemu nie ma. Problem nasila się jeśli w baku zostaje ok 1/4 paliwa. Jak jest pełny bak, odpala od strzała. Próbowałem po nocy przed uruchomieniem włączyć zapłon 3 razy zanim odpalę auto , pompa niby pracuje bo ja słychać. Wymieniłem świece jakieś 14 000 km temu. Rozrusznik i Aku są nowe. Sonda lambda wymieniona.  Obstawiam pompę ale dlaczego po uruchomieniu i przejechaniu tak krótkiego odcinka problemu nie ma ? Tak samo po krótkim postoju.

piejar:
Jeden z odcinków "naprawy nie do naprawy" - nieszczelny zawór odcinania/odpuszczania oparów z baku. Chyba to był citroen C2. Tam właśnie usterka była zależna od poziomu paliwa bo jakoś inaczej ciśnienia siemukladaly..Delikatna nieszczelność zakłócała stosunek powietrza i paliwa przy rozruchu..Jak się zagrzał było ok.

bobekos:
Ja też mam podobnie, staram się mieć benzyny od 1/4 baku wzwyż przy korzystaniu z LPG.

daru007:

--- Cytat: bobekos w 23 Wrzesień 2023, 02:25:55 ---Ja też mam podobnie, staram się mieć benzyny od 1/4 baku wzwyż przy korzystaniu z LPG.

--- Koniec cytatu ---

Czy próbowałeś naprawiać, wymieniać jakieś podzespoły?

piejar:
Sprawdźcie to co wam napisałem. Zaworek odpowietrzania baku.

//www.youtube.com/watch?v=cG0vPoT6ej0 :-\

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej