Autor Wątek: Program diagnostyczny.  (Przeczytany 8043 razy)

Offline marcini30

• HKP
  • **
Program diagnostyczny.
« dnia: 04 Wrzesień 2023, 16:52:09 »
Panowie mam pytanie Czy moglibyście mi polecić jakieś działający program diagnostyczny dzięki któremu mógłbym sprawdzić działanie PDF i wtryskiwaczy w hyundaiach z silnikiem diesla.
Mam na myśli diagnostykę przez gniazdo OBD2 nie ma to dla mnie znaczenia czy będzie na Androida czy będzie na laptopa.

Offline malerikula

• Giełda
Odp: Program diagnostyczny.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2023, 17:30:17 »
Gds, g scan-wtryski i dpf, sam dpf thindiag, na końcu aplikacje typu sdprog.

Offline rafal89w

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2025, 14:28:06 »
Panowie! Czytam różne wątki po całym forum nt. kabli i programów diagnostycznych i powiem szczerze, że nic z tego nie kumam. Do tej pory miałem Grande Punto. Kabelek kupiłem w 2016 roku z przejściówką, do tego miałem Multiecuscan i miałem podgląd do każdego możliwego Fiatowskiego modułu. Kabelek kosztował 130 zł...
Teraz czytam o kablach do i30 takich, siakich, o lutowaniu pinów...

Kurcze, potrzebuję po prostu kabelek + program, który pozwoli mi odczytać błędy, skasować je (najlepiej również w modułach bezpieczeństwa), zrobić jakąś diagnozę, coś skonfigurować, włączyć/wyłączyć jakąś funkcję w i30 1.6 GDI. Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi w tym pomóc?

Offline dsider

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2025, 14:47:11 »
włączyć/wyłączyć jakąś funkcję w i30
marzyciel - takie opcje w Hyundai/Kia, jeśli w ogóle, to tylko na sprzęcie za kilka..naście tysięcy np. G-scan Zenith     

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Styczeń 2025, 15:57:59 »
@Rafal98w zobacz podglądowo tu Zenith Z7 pro w akcji

Offline rafal89w

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Styczeń 2025, 18:08:00 »
Zenith bardzo fajny, ale tak jak sądziłem kosztuje kilkadziesiąt razy więcej niż moj kabelek do Grande Punto 🤣

dsider ma rację, że chyba mogę pomarzyć o czym dobrych w sensownych pieniądzach.

W takim razie co można zakupić (kabel) i z jakim programem użyć żeby chociaż czytał i kasował błędy z wielu modułów (w tym bezpieczeństwa) i chociaż żeby jakąś prostą diagnostykę zrobić? Ma ktoś coś sprawdzonego do polecenia?

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Styczeń 2025, 18:18:11 »
RYŻOWY DELPHI 2020 WEJDZIE W 80% MODUŁÓW

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Styczeń 2025, 21:22:48 »
@malerikula
Też z takiej opcji skorzystałem Pozdrawiam

Offline rafal89w

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Styczeń 2025, 08:10:37 »
RYŻOWY DELPHI 2020

Dziękuję za propozycję panowie. Tak dla pewności zapytam czy chodzi o to co przedstawiam w linku poniżej? Adapter (kabelek) również będzie ok?
https://sprzedajemy.pl/interfejs-diagnostyczny-cdp-delphi-ds150e-obdii-bluetooth-t-przemysl-4-6bea9f-nr68971580

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Styczeń 2025, 09:57:25 »
Dziękuję za propozycję panowie. Tak dla pewności zapytam czy chodzi o to co przedstawiam w linku poniżej? Adapter (kabelek) również będzie ok?
https://sprzedajemy.pl/interfejs-diagnostyczny-cdp-delphi-ds150e-obdii-bluetooth-t-przemysl-4-6bea9f-nr68971580
Skoro pojawił się już Delphi DS150 to doardzę, że najlepiej a wręcz powinna być to wersja z jedną płytką PCB w obudowie i 5-cyfrowym(czy tam ilu ale do nowszej wersji programu) numerem seryjnym. Na polskich portalach sprzedają za 300-500zł wersje z aliexpress za 150zł.. czyli dwupłytkowe v3, v8, v9 wszystkie bez przeróbek i modyfikacji o dupę rozbić i prawdopodobnie nie pójdą już z AUTOCOM 2021.11. Polecam jednopłytkową z apliexpres i ewentualnie modyfikację polegającą na wymianie kilku układów na oryginalne wtedy nie tylko Hyundai ale i dużo innych modeli innych marek działa bez problemów oczywiście nie zastępuje w 100% GDS/g-scan, ale coś tam już zrobi.

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Styczeń 2025, 11:50:18 »
Tak jak pisze Kuba wersji i dwu i jedno płytowych jest bardzo dużo, jedno płytowa jest dużo lepsza i też w każdej trzeba podmieniać układy np filtry can Epson białe bo siedzi gówno albo wogule nie ma, nawet jak dostaniesz dwupłytową też będzie chodzić,miałem  V3 i chodziła. Tylko że tyle tego nawalone że V3 jest nie równa innej V3. Zostawiłem sobie tylko jedno płytową która ma już chyba z 15 lat chociaż leży i się kurzy to nie na sprzedaż, może kiedyś będzie potrzebna, posiadam Zenitha więc tego typu sprzęt leży i się kurzy.

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Styczeń 2025, 21:03:53 »
Jak nie chińczyk to może polski MAXIECU

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Styczeń 2025, 21:38:16 »
Chińczyk wejdzie głębiej niż maxiecu

Offline rafal89w

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Styczeń 2025, 00:54:50 »
Panowie, widzę, że jesteście dużo bardziej biegli w tym niż ja. Rzucacie z rękawa mądre rzeczy, bo już to rozgryźliście natomiast mój mózg aż tak bardzo tego nie ogarnia, a zwłaszcza tego co napisał Kuba. Nie wiem o co chodzi z tymi V i różnymi ilościami płytek...dwie plyty CD/DVD?
Czy mógłbym prosić o wskazanie choćby linku do dobrego interfejsu oraz programu? Jest tego faktycznie sporo w sieci. Nawet na naszym najpopularniejszym portalu aukcyjnym są Delphi, ale ju, nie niby 2023, a nawet 2024 z tym, że opinie mają średnie, bo niby mają mniej układów na płytkach niż pokazują zdjęcia. Naprawdę nie chciałbym się nabić w butelkę, a widzę, że wy to ogarniacie na tip top.