Forum > Pony / Excel

Pony gaźnik - przyczyna dymienia na biało

<< < (2/3) > >>

BartBartez:
A masz gaz? W autach z gazem jest to również bardziej widoczne.

P.S.
To jest mój 555 post :lol:

T_O_M_A_L_A:
Mam gaz. Jeszcze się tak zastanawiam: jak czuje z rury gaz albo benzynę (zależy na czym jadę) to znaczy, że mam za bogatą mieszankę??
Jeszcze napiszę, że jak było sucho ostatnio, to dymił widocznie w momencie wciśnięcia gazu. Dzisiaj (deszcz i w ogóle) mam zasłonę dymną jak cofam :P .

Jarek:
Sprawdź jeszcze czy podczas pracy na benzynie silnik dostaje również lpg lub odwrotnie? Wiem że są zawory itd itp ale jest to możliwe i minimalne ilości ale się dostają.

T_O_M_A_L_A:
Ostatnio wymieniałem zawory dla benzyny (właśnie z powodu nieszczelności) i robiłem obejście benzyny do baku, także benzyna się nie dostaje na pewno. Zaworu gazu nie zmieniałem, a może właśnie to jest powodem szarpania na Pb. Zmienię go jakoś niedługo jak kaski trochę wpadnie.
Niestety wiem jak chodzi silnik na dwóch paliwach jednocześnie bo mam instalacje I generacji i mogę przełączyć na gaz jak jeszcze jest paliwo w gaźniku. Szarpie i nie ma mocy, a o trzymaniu niskich obrotów nie mam mowy.
Ale w pytaniu powyżej chodziło mi o to, że jak jadę na benzynie to z rury czuć benzyną, a jak jadę na gazie to czuć gaz ze spalin i czy nie jest to objaw zbyt bogatej mieszanki?

Jarek:

--- Cytat: "T_O_M_A_L_A" ---czy nie jest to objaw zbyt bogatej mieszanki?
--- Koniec cytatu ---

W dużym uproszczeniu TAK.
Problem w tym że to jest gaźnik - on też się z wiekiem zużywa (taki los) i trudno go z czasem regulować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej