Forum > Pony / Excel
Pony gaźnik - przyczyna dymienia na biało
T_O_M_A_L_A:
Witam
Zastanawiam się dlaczego mój pony daje tyle białego dymu.
Najpierw myślałem (i w sumie dalej nie wiem), że to uszczelka pod głowicą poszła bo swego czasu uciekało mi gdzieś sporo glikolu. Ale wrzuciłem uszczelniacz i już nie ubywa. W między czasie zmierzyłem sprężanie (na każdym garze po 1,3MPa ±0,03MPa), siłą rzeczy sprawdziłem świece (nalot jest na wszystkich równy, taki jasny brąz). Na gazie chodzi równiutko, na benzynie już nie, ale myślę, że to wina gaźnika.
Dymi tym bardziej im na dworze mokro, ale jak jest sucho, też dymi, tyle że mniej.
Nie wiem co o tym myśleć. Może bardziej doświadczeni coś podpowiedzą.
Pozdrawiam
Jarek:
Ile silnik łyka oleju, tylko szczerze ;-)
T_O_M_A_L_A:
Szczerze to nie wiem :P . Ostatnio dolałem tak z pół litra oleju po może 2 a może 3 tysiącach kilometrów. I ubyło mi go dosyć nagle, mniej więcej w czasie jak mi się membrana w pompce paliwa przerwała.
Jarek:
Z moich obserwacji wynika że silniki biorące olej mają większą skłonność do takiego dymienia na biało pracując na ssaniu w chłodny i mokry poranek.
Wygląda to tak jakby wytwarzały parę.
--- Cytat: "T_O_M_A_L_A" ---Dymi tym bardziej im na dworze mokro, ale jak jest sucho, też dymi, tyle że mniej.
--- Koniec cytatu ---
W silnikach nawet w dobrym stanie technicznym też zachodzi takie zjawisko ale w mniejszym stopniu i trwa krócej - jest to normalny objaw związany z pogodą.
Obserwuj po prostu silnik, może być też tak że gaźnik na ssaniu daje zbyt bogatą mieszankę.
T_O_M_A_L_A:
Hmm. Więc będę obserwował :) Dzięki Jarek.
Nawigacja
[#] Następna strona