Forum > i30 FD
Przegrzewania sie samochodu
Bakus:
Witam moja krótka historia z hyundai i30 1.6 benzyn 126 km po remoncie silnika gora dol szlif.nowe.tloki glowica na nowo robiona nowe walki zawory itd silnik po złożeniu grzeje sie wymieniałem pompę wody chlodnice 3 termostaty korki od chlodnicy nawet została dodana pompa elektryczna w zimę pojeździłem wszystko było git ale z tyłu głowy miałem ze ro zima i jak przyjdzie lato to będzie znowu to samo i sie nie myliłem robilem test na upg 3 krotnie i nic nie wskazuje zeby to było upg ale rozważam ściągnięcie góry i sprawdzenie tej uszczelki czy miał ktoś podobny problem i może się podzielić bo nie wiem czy pchać się w koszta dalej
Dajgung132:
Takie koszta mogą być bolesne dla kieszeni. Niestety mój znajomy miał podobny przypadek
piejar:
No a czy duży obieg się grzeje? Czy silnik oddaje ciepło a płyn się nagrzewa? Chłodnica wymieniona?
Może jakiś paprok tak poczęstował ten silnik silikonem że teraz siedzi w kanałach?
Zanim zacząłbym demontować ten silnik odlaczylbym wszystkie przyłącza/wloty-wyloty płynu chłodzącego i bym próbował odessać/przepłukać/wydmuchać te kanały wodne. Na pewno coś wyleci.
Bakus:
Narazie jestem dogadany z mechanikiem ze nie ma co wymyślać dalej i chce ściągnąć górę bo skoro tyle rzeczy wymienione to co może być innego jak nie uszczelka pod glowica to albo pęknięta glowica mimo ze byla sprawdzana szczelność lub w najgorszym przypadku pekniety blok silnika beż ściągnięcia tego i dobrych oględzin nie m szans zeby sprawdzić co się dzieje a już mam dosyć czarowania ze korek srorek itd
Wydaje mi się że chyba mam rację
Bakus:
Na dużym obiegu się grzeje i jeszcze zapomniałem dodać ze wywala plun do zbiorniczka przelewowego i bulgocze w wezach
Nawigacja
[#] Następna strona