Forum > Santa Fe SM

Problem z odpaleniem Santa FE SM CRDI 2,0L.

<< < (2/5) > >>

bandzior13:
Jutro jak będzie   czas to spróbuję czy ruszy na samostarcie/plaku.

Z ogólnych wstępnych oględzin coś powoduje że wtryski nie są otwierane przy rozruchu.
Jeśli ruszy na samo starcie i będzie pracował w porządku to by oznaczało tylko że ECU blokuje wtryski przy starcie na podstawie  jakiś parametrów zebranych z czujników. I chyba będę potrzebował lepszego interfejsu.
ELM327 i SDPROG nie czyta wszystkich parametrów.

W grę wchodzi jeszcze immobilaizer, mam gdzieś kluczyk bez pestki.

Co do obrotów to na różnych farach podają że przy rozruch powinno być w przedziale 200-250 obr/min. Więc raczej powinno być w porządku.

bandzior13:
Samo start nie był potrzebny.

Samochód przez weekend trochę ochłonął i dziś rano odpalił.
Trzeba było troszkę dłużej pokręcić. Po około pół godzinie na luzie pochodził przy ponownej próbie odpalenia znów zaskoczył.
Mała wycieczka do centrum handlowego i pupa blada kręci nie odpala. Znów trochę ochłonął słonko znikło a pogoda sprzyjała w miarę szybkiemu wystygnięciu i o dziwo zapalił.

Diagnoza nie wiem tylko czy trafna czujnik położenia wału.
Czy ktoś mógł by opisać jego dokładne położenie i jak się do niego najlepiej dostać.
39180-27000 - czy to ten numer części?

piejar:
Wygląda że gdzieś z tyłu i patrzy na koło zamachowe/wieniec zębaty.
Chyba to ta część oznaczona 39180

https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=KIA201903&ssd=%24%2AKwH4zN3q_6-1_P-jlIj4-qC0lJON_PP-_-3r3qeiqI3_8vmw5cL3o6-M_PL_-_qnpLYAAAAAbE2IhQ%3D%3D%24&vid=595&cid=1&uid=16191&q=U5YFF23528L013161

bandzior13:
Czujnik zamówiony.

Będzie potrzebny kanał bo z tego co widzę to od góry jest trochę za głęboko.
I nie obędzie się bez zdjęcia osłony silnika. Jak będzie wszystko w porządku to przy okazji wymienię olej.

Dzięki za informację i podpowiedzi.
Dam znać jak sprawa będzie wyglądała po wymianie czujnika. Ale to pewnie dopiero za dwa tygodnie.
W tym tygodniu mogę mieć problem z wygospodarowaniem trochę czasu. A w niedzielę jadę na urlop.

piejar:
A ja zrobiłem próbę jak wyglądają u mnie obroty na rozruchu.
A może wystarczy wymontować skrzynkę z filtrem powietrza i dojście będzie wystarczające?

https://drive.google.com/file/d/1dyVrw9rrQa5iZknu6kNBdYg9HoRREhzi/view?usp=drivesdk

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej