Forum > i30 PD

Test led Philips Ultinon w reflektorach

<< < (2/3) > >>

joe_70:

--- Cytat: weuek w 04 Czerwiec 2023, 06:58:03 ---Skoro luksy/lumeny są takie same jak w halogenowych, to jaka jest korzyść z ledowych?

--- Koniec cytatu ---
Mniejszy pobór mocy przy takim samym natężeniu światła, mniej się nagrzewają, barwa światła 😁👍

tomilipin:

--- Cytat: joe_70 w 03 Czerwiec 2023, 21:46:26 ---Ok. 200 PLN kosztują ultinon 3022 pro, te które założyłem 5100 pro to średnia półka ok. 400 PLN, najwyższa to 9100 pro ok. 900 PLN.
--- Koniec cytatu ---
Cena 200 zł za parę dotyczyła LEDów H4, faktycznie, mój błąd. H7 są droższe i kosztują poniżej 350 zł za parę.

--- Cytat: joe_70 w 03 Czerwiec 2023, 21:46:26 ---Zobacz co tam testują na Bulb  większość no name z przewalonym natężeniem światła nie mających szansy na homologację w Europie.
--- Koniec cytatu ---
Uważasz, że testują tam LEDy "no name" bo Ty tych nazw nie znasz? Oj, tak bardzo się mylisz... Tam są testowane najpopularniejsze w USA zestawy LEDów. Większość produkowana w Stanach, chyba nie ma tam nawet żadnych LEDów "made in china".

Co masz na myśli pisząc "przewalone natężenie światła"? Chodzi o to, że jest go za dużo? No chyba po to wymieniasz żarówkę, żeby mieć więcej światła...

-- edit --
Domyślam się, że marek wymienionych na https://www.headlightrevolution.com/better_lighting_led/low_high_fogs też nie będziesz znał, więc to też według Ciebie "no name"? To są LEDy z najwyższej półki jakościowej (niekoniecznie cenowej), przewyższające Osram czy Philipsa w absolutnie każdym kryterium.

joe_70:

--- Cytat: tomilipin w 04 Czerwiec 2023, 11:42:44 --- ... przewyższające Osram czy Philipsa w absolutnie każdym kryterium.

--- Koniec cytatu ---
To kup ledy ze Stanów, jak dla mnie nie ma problemu...
Ja jeżdżę na firmowych ledach testowanych w Europie na asymetrycznych reflektorach, demokracja jest  ;D.
Po za tym reflektor samochodowy to nie lotniczy, musisz w nim mieć kompromis pomiędzy oświetleniem drogi, a oślepianiem jadących z przeciwka, zapomnij o super jasnych światłach spełniających kryteria homologacyjne  ;D

tomilipin:

--- Cytat: joe_70 w 04 Czerwiec 2023, 22:44:11 ---Ja jeżdżę na firmowych ledach testowanych w Europie na asymetrycznych reflektorach, demokracja jest.
--- Koniec cytatu ---
Zapomniałeś dodać "nielegalnych". W obecnym stanie prawnym LEDy nie są żarowym źródłem światła i dlatego nie mają homologacji. Ponadto, lampy do których je wkładasz mają homologację wyłącznie z żarowym źródłem światła, więc jeżdżąc na LEDach masz nie tylko nielegalne LEDy, ale także całe lampy.

--- Cytat: joe_70 w 04 Czerwiec 2023, 22:44:11 ---Po za tym
--- Koniec cytatu ---
Poza tym.

--- Cytat: joe_70 w 04 Czerwiec 2023, 22:44:11 --- reflektor samochodowy to nie lotniczy, musisz w nim mieć kompromis pomiędzy oświetleniem drogi, a oślepianiem jadących z przeciwka, zapomnij o super jasnych światłach spełniających kryteria homologacyjne
--- Koniec cytatu ---
Przestań odnosić się do jakiejkolwiek homologacji! Masz nielegalne, niehomologowane światła. Może kiedyś kierowcy, których oślepiasz na drodze, porządnie ci to wytłumaczą. Tak, oślepiasz ich. A wiesz dlaczego nawet o tym nie wiesz? Bo na SKP nikt tego nie mierzy. Polecam analizę eksperta w dziedzinie oświetlenia samochodowego: dr inż. Tomasz Targosiński, jakikolwiek jego artykuł, publikację, film. Masz tu kilka linków, mam nadzieję, że się zapoznasz i przestaniesz pieprzyć o demokracji. Bo ona kończy się tam, gdzie zaczyna demokracja (i bezpieczeństwo) innego człowieka.

* Światła wyjęte spod prawa. Kierowcy aut lepiej widzą, ale inni są oślepiani
* Legalne oślepianie - ekspert komentuje mój film o LED/Xenon/H7/Retrofit
* ITS: tylko 1 proc. samochodów ma dobrze ustawione światła
* (plik PDF) BADANIA PORÓWNAWCZE SAMOCHODOWYCH ŻARÓWEK REFLEKTOROWYCHZwłaszcza w tym ostatnim pliku, strony 9-10, autor pisze w odniesieniu do zwykłych żarnikowych H4 i H7: Można także zaobserwować zauważalny wzrost olśnienia, co z jednej strony jest przewidywalne, choć producenci o tym nie informują, z drugiej niekorzystne. W przypadku LEDów jest tak samo, a nawet gorzej.

piejar:
Za te 350 zł to mam 35 żarówek H7 i szczerze mówiąc nie korcą mnie te ledy ani trochę. Tym bardziej że ciągle bez homologacji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej