Autor Wątek: [Accent X3] Wymiana rury wodnej za silnikiem  (Przeczytany 6841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelt

• Gość
[Accent X3] Wymiana rury wodnej za silnikiem
« dnia: 07 Maj 2012, 06:16:41 »
Hej
Mam do wymiany (całą zardzewiałą) rurę wodną, tę od której odchodzą węże do nagrzewnicy. Jest ona za silnikiem (patrząc od strony przodu pojazdu).

Czy ktoś ją wymieniał sam? Czy wymienia się ją od góry, czy lepiej od dołu. Co trzeba zdemontować, żeby się do niej dostać? Czy ona jest odkręcana? Czy jest to trudna naprawa? Posiadam kanał i narzędzia, jednak mało doświadczenia w takich sprawach. Ale z chęcią bym się nauczył, czy może lepiej oddać do mechanika?

Jokoko

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2012, 23:35:17 »
Jak Masz kanał to najprościej najechać i zobaczyć jak to wygląda i czy od dołu dasz radę. edit: Przejąłem troszkę zdjęć i wygląda na to że jest na jedna śrubkę przykręcona zaraz nad rozrusznikiem albo pod nim najwyżej będzie trzeba go wyjąć. Tylko nie wiem jak z pompa wody czy jest wciskana na nią czy przykręcana bo u siebie jeszcze nie wymieniałem :< Jak Masz kanał powinieneś sobie poradzić ewentualnie jeszcze belka będzie do zdjęcia. Skąd Jesteś ?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2012, 23:48:47 »
W Sonacie rura jest po prostu wcisnieta w pompę i trzyma się na dwu drubach wkręconych w blok..

Jutro dłubię w Accencie to zerknę.

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2012, 06:32:40 »
Rzeczywiście wygląda na to, że jest ta rurka tylko na jednej śrubie nad rozrusznikiem (zdjęcie 1)
Ale zastanawia mnie czy w pompę wodną jest na wcisk? (zdjęcie 2) Jeśli tak to czy dam radę czy trzeba mieć jakieś narzędzie specjalne do wciskania/wyciskania.
Gorzej jakby było na wkręcanie, bo z drugiej strony ta rura jest zakręcona i nie da się tak łatwo wkręcić, bo nie byłoby miejsca bez demontażu kilku rzeczy.
Wczoraj zamówiłem taką rurkę, jak przyjdzie to zobaczę jaką ma końcówkę od strony pompy.

ps. mieszkam obecnie na bródnie

Hants

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2012, 09:59:39 »
Tak - to jest na wcisk. W srodku pompy masz gumową uszczelkę. Podczas dokręcania sruby trzymającej rurę - wszystko ładnie się uszczelni.  Bez obaw, to prosta robota.

Pozdrawiam,

PS - Strasznie zardzewiała Ci ta rura..