Forum > i40 VF
Zbyt duży pobór oleju! Gdzie szukać problemu ? Pilna pomoc potrzebna !!!
pawel694:
Pierwsza sprawa jaki olej jest w silniku.
Druga gdyby olej był spalany widać było by to po świecach.
Po trzecie sprawdź odmy czy są drożne
Czwarte, sprawdzić kompresję na zimnym (silnik wtedy nie doszczelnia się olejem więc najszybciej wychodzą jakieś nieprawidłowości)
Jeśli silnik był by zajechany i palił olej wywaliło by błędy katalizatora.
Kup dobrą płukankę, dobry olej o niskiej lepkości kinematycznej (wg zaleceń producenta) wypłucz silnik zobaczysz co wypłynie.
A jeśli chcesz iść na całość to, wykręć świece wlej na cylindry po 100-150 ml płukanki zostaw na 12-16h wydmuchaj pozostałości z cylindrów. Dla bezpieczeństwa do cylindrów wlej po 25ml oleju 2T, wypłucz silnik płukanką i zalej świeżym olejem.
Nowe silniki są ciasno pasowane i w większości są z stopu aluminium i krzemu (nicasil, alusil) więc wystarczy zmieniać rzadko olej i po silniku, szczególnie że producent nie zaleca robić tego zbyt często.
przemekgit:
Witam. Mam podobny problem. Około litr na 600km. Przebieg 162000 jestem pierwszym właścicielem...Silnik ani razu nie przegrzany, nie piłowany,olej co 15 tkm Shell helix jak zaleca fabryka... więc niby od czego zapieczone pierścienie? Może są inne opcje oprócz pierścieni¿
acc24:
Uszczelnacze zaworowe?
Płukanki są najtańsze, a może pomoże.
U mnie w silniku g4eb w Accencie nic nie pomogło, trzeba było zdjąć głowicę i zobaczyć jaka jest przyczyna brania oleju.
Winne były uszczelniacze, ale trzeba było przy okazji splanować głowicę, naprawić zawory, kupić pierścienie, uszczelki, rozrząd, pomierzyć silnik, trzeba wiedzieć, czy panewki są ok, czy wymieniać itd,
Nawigacja