Autor Wątek: Montaż oryginalnej kamery  (Przeczytany 4518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marianekmi

• HKP
  • **
Montaż oryginalnej kamery
« dnia: 07 Kwiecień 2023, 14:31:34 »
Dzień dobry.
Wymieniłem radio z 5 calowego na 8 cali fabryczne. Poprzepinałem kabelki w kostce według instrukcji i generalnie wszystko działa. Udało mi się zdobyć oryginalną kamerę cofania, ale jako, że nie mialem kamery oryginalnie to brak okablowania. Czy ktoś wie czy wystarczy pociągnąć kable z tylu do radia, mam schemat kostki i które piny są od kamery ale czy to wystarczy, po drodze niema jakiegoś modułu który tym steruje? Same radio po wrzuceniu wstecznego przełącza się w tryb kamery.

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: Montaż oryginalnej kamery
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwiecień 2023, 21:52:33 »
jako, że
Nigdy nie stawia się przecinka w "jako że".
po drodze niema jakiegoś modułu
Dobrze, że nie po drodze głucha.
Same radio
Samo, przez O, bo to jest TO radio, rodzaj nijaki.

Co do tematu, radio samo powinno sterować kamerą, tzn. podawać zasilanie + odczytywać sygnał.
Próbowałem kiedyś ogarnąć samodzielny montaż oryginalnej kamery i okazało się, że wiązka ma chyba z 4 metry długości i gdzieś w klapie bagażnika kończy się wtyczką do kamery. Pamiętam też, że kamera działa na innym napięciu, niż niefabryczne kamerki cofania.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwiecień 2023, 23:40:45 »
Nie znam się, ale… jeśli miałbym to robić przed położeniem wiązki - o ile faktycznie samochód nie jest w nią wyposażony, spróbowałbym podłączyć kamerkę bezpośrednio przy radiu jak zadziała można bawić się z montażem. Ale do podłączenia najlepie przydałoby się schemat albo chociaż pinout/kolory przewodów kostki elektrycznej radia i kamerki… być może będzie tak, ze w pewnej części wiązka będzie wyposażona w przewody do kamerki, trzebabyloby sprawdzić numery wiązek elektrycznych.

Offline taki--jeden

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień 2023, 18:18:38 »
Tak - nie ma żadnego modułu po drodze i po pociągnięciu wiązki z kamery do radia wszystko powinno działać - dopisz jeszcze jakiego i30 masz. Trochę Hyundai we wiązkach mieszał i np już małe radio z poliftowego i30 (tam gdzie są góziczki (specjalnie dla tomilipin przez ó, żeby się mógł wypowiedzieć) 1....4 stacji radiowych jest inna, dwurzędowa wtyczka i już nie jest tak łatwo to przerobić.

Offline Marianekmi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwiecień 2023, 18:10:43 »
Faktycznie, przepraszam nie wiedziałem, że to konkurs ortograficzny.
Wracając do tematu. Hyundai z marca 2019. Jeśli wystarczy podpiąć się bezpośrednio pod radio to ułatwia sprawe. Jest tylko kolejny problem, moja kamera ma 6 pinów a schemat wiązki mówi, że kamerkę obsługuje 5.

Offline taki--jeden

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień 2023, 18:33:47 »
Faktycznie, przepraszam nie wiedziałem, że to konkurs ortograficzny.
Wracając do tematu. Hyundai z marca 2019. Jeśli wystarczy podpiąć się bezpośrednio pod radio to ułatwia sprawe. Jest tylko kolejny problem, moja kamera ma 6 pinów a schemat wiązki mówi, że kamerkę obsługuje 5.

To podłącz 5. Masz opis tych 6 pinów w kamerze?

Offline taki--jeden

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2023, 16:24:02 »
Z tego co sprawdziłem to 6-ty przewód jest od dynamicznych linii.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwiecień 2023, 18:02:43 »
6-ty
Sześć-ty? Zapis liczebników porządkowych to poziom czwartej klasy szkoły podstawowej.

Offline taki--jeden

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwiecień 2023, 18:05:45 »
Sześć-ty? Zapis liczebników porządkowych to poziom czwartej klasy szkoły podstawowej.

Nie było mnie wtedy na lekcji:) A coś na temat?
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2023, 18:08:29 przez taki--jeden »

Offline Marianekmi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień 2023, 20:35:28 »
Dzięki wszystkim za pomoc, tym którzy wnieśli coś konstruktywnego oraz tym którzy nic nie wnieśli. Podszedłem do tematu inaczej. Udało się zwrócić oryginalną kamere i podłączyć zamiennik. Co najważniejsze obraz wyświetla się na oryginalnej nawigacji. Na AliExpress znalazłem kostkę do radia z obsadzonym wejściem wideo i zasilaniem.

Offline taki--jeden

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwiecień 2023, 21:09:01 »
Dzięki wszystkim za pomoc, tym którzy wnieśli coś konstruktywnego oraz tym którzy nic nie wnieśli. Podszedłem do tematu inaczej. Udało się zwrócić oryginalną kamere i podłączyć zamiennik. Co najważniejsze obraz wyświetla się na oryginalnej nawigacji. Na AliExpress znalazłem kostkę do radia z obsadzonym wejściem wideo i zasilaniem.

Wrzuć linka do tej kostki. Masz też linka do kamery?

Offline Marianekmi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwiecień 2023, 17:54:00 »
https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-kamera-cofania-fisheye-170-1280p-sony-9911833380
Kamera ta, ale każdy może wybrać według uznania,. Zamontowałem nad tablicą rejestracyjną, ale zastanawiam się czy nie dać obok przycisku otwierania klapy.

74,86 zł  15%OFF | Oryginalny przełącznik wejścia wideo kamera cofania RCA kabel Adapter dla Hyundai Solaris HCR 2017 2018 2019 2020 2021 samochodów
https://a.aliexpress.com/_EIAxYZV