Autor Wątek: [Accent LC] Skrzynia biegów Accent2  (Przeczytany 10870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wuju79

• Gość
[Accent LC] Skrzynia biegów Accent2
« dnia: 06 Maj 2012, 08:25:28 »
Witam wszystkich!
Mam pytanko odnośnie skrzyni biegów a dokładnie o typ .Moja skrzynia zaliczyła padaczkę i zacząłem się rozglądać się za inną skrzynią i tu klops bo nie mogę znależć takiej samej skrzyni chodzi o oznaczenie u mnie jest HY2073 34.........Ma ktoś jakieś pojęcie w tym temacie?.Wiem że skrzynie z innymi ozaczeniami mogą się różnić .Moj hultaj jest z 2000r 1,3 LS Może ktoś pomoże?

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-05-06, 23:52 ]
Dodanie tagu

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maj 2012, 22:54:08 »
Nie pomogę w temacie jakie są różnice w skrzyniach biegów montowanych w Accentach LC, ale jest podobny temat dotyczący skrzyń biegów od Accentów X3 i się okazało, że tam występowały 3 różne modele. Różnią się one mechanicznie i nie można zastąpić jednych drugimi. Obawiam się, że Twój problem dotyka tego samego tematu.  :-/ Szukaj więc najpierw skrzyni biegów dokładnie z takim samym oznaczeniem co uszkodzony oryginał.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maj 2012, 15:29:43 »
" Skrzynia biegów w pierwszej generacji accenta to ciężki orzech do zgryzienia , wydawało by się , że wystarczy znaleźć na allegro skrzynie do accenta z np. 1996 roku kupić np. na allegro i biec na wymianę , a jednak NIE KONIECZNIE !

Osobiście sam to przerabiałem nie wiem dokładnie jak jest z silnikami 1.5 ale w przypadku moim czyli , 1.3 okazało się że jest kilka rodzai skrzyń różnią się budową , wielkością i mocowaniami . Istnieją oznaczenia takie jak :

HR 2073
HT 2073
HW 2073
HX 2073

"

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maj 2012, 22:10:00 »
ale flaki pewnie takie same, wiec jak ktos ma pojecie to moze probowac przezucic.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maj 2012, 00:16:39 »
Cytat: "Lookas"
ale flaki pewnie takie same
Tutaj miał bym wątpliwości, może w obrębie skrzyń biegów do tej samej pojemności silników - tak. Skrzynie do Accenta 1.3 i 1.5 na pewno są inaczej zestopniowane.

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maj 2012, 09:28:34 »
Cytat: "IgoReCzeK"
może w obrębie skrzyń biegów do tej samej pojemności silników - tak.

to wlasnie mam na mysli. bo trzeba miec za duzo pieniedzy zeby probowac dobrac biegi z innych pojemnosci.

wuju79

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maj 2012, 18:04:10 »
Trzeba szukać.Wszystkim dziękuję za podpowiedzi

ozzi

• Gość
[Accent LC] [Accent LC]
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maj 2012, 04:01:33 »
W przypadku mojego Accenta uszkodzoną skrzynię, która nie kwalifikowała się do naprawy zastąpiłem używaną z 95 r. od tej samej pojemności (koszt 400 zł).  Zdecydowałem się na zakup w tzw. rozbieralni w najbliższej okolicy - było to podyktowane brakiem wyboru skrzynek z młodszych roczników na portalach aukcyjnych i nie ukrywam że byłem miło zaskoczony... Nie wystąpiły żadne komplikacje i autko śmiga na niej do dzisiaj jak należy.

wuju79

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudzień 2013, 19:47:31 »
Witam
czy mógłbyś podesłać mi oznaczenie skrzyni którą masz założoną od modelu 95?Pomogłoby mi to w poszukiwaniu skrzyni do mojego accenta .Pozdrawiam

ozzi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudzień 2013, 22:18:16 »
Witam. Przyznam się, że nie znam oznaczenia skrzyni. Zdecydowałem się na zakup opierając się jedynie na roczniku i pojemności silnika, z którego była zdemontowana.
Pozdrawiam