Forum > i30 GD
Sprężyny tył
TomekZet:
Według opisu jaki posiadam, RA7085 była montowana do 10.2013, jest najwyższa ale zarazem pręt jest najcieńszy. RA7086 była montowana od 10.2013. Pręt jest nieznacznie grubszy ale jest już niższa od tej wcześniejszej. RA7087 jest jako opcja wzmocniona. Grubość pręta względem pozostałych dużo większa przez co sprężyna powinna być znacząco sztywniejsza ale niestety też sporo niższa wyjściowo od tej montowanej do 10.2013 (względem RA7086 na wysokość różni się już nieznacznie). Trzeba też wziąć pod uwagę, że sztywność sprężyny będzie też wpływać na komfort i zapewne prowadzenie auta.
...kuba...:
Może nie odnośnie marki Hyundai ale spotkałem się z opinią, że produkowane są twardsze tylne sprężyny dedykowane do samochodów z instalacją gazową i zbiornikiem LPG montowanym na lub za tylną osią pojazdu. Często też w niektórych markach do wersji z silnikiem diesla przednie sprężyny były twardsze.
piejar:
Miałem klapnięty tył w i30 FD CW przez wiele lat. Wymieniłem cały tył (opis na forum) włącznie z ramą poprzeczną i sprężynami KYB RA6121 ale mój to FD. Tył się podniósł i jest odczuwalna poprawa od strony pracy zawieszenia (subiektywne). Zastanawiałem się nad jakimiś wzmacnianymi bo są sprężyny tak opisywane, ale nie zdecydowałem się bo wydatków i tak miałem dość. Co ciekawe, myślałem że nowe sprężyny będą dłuższe ale nic.z tego - były tak samo długie jak te stare 14 letnie.
kammbel:
Zamówiłem RA7087, widząc jak bardzo siada tył gdy na tylnej kanapie siadają
dwie osoby nawet drobne, bez bagażu, sprawdzę te wzmacniane. Tu powiedzmy może mi się
uda założyć je bez "scharatania" żeby wrazie czego je zciągnąć(nie trzeba na McPersona zakładać)
Biorę pod uwagę to że mam sprężyny od nowości 12-sty rok już leci, ale zakładam że auyo nie powinno się obniżyć, ciekawe jeszcze jak z komfortem. Dam znać jak to ogarnę
Dzięki bardzo za porady🙂
kammbel:
Witam,
Dzisiaj zamontowałem nowe sprężyny na tył z kayaba (RA7087). Trochę zabawy i jest ;)
Zmierzyłem wysokość przy każdym kole, mierząc środkiem koła do nadkola przed i po wymianie sprężyn.
Przed: 66cm przy każdym kole
Po: 66cm przód, 68cm tył
Po samej wymianie wyjechałem na jazdę testową żeby trochę ułożyły się nowe sprężyny.
Zobaczymy czy jeszcze nie siądą.
Na święta będzie okazja przetestować jak się tył ugnie przy zapakowanym bagażniku
Nawigacja
[#] Następna strona