Forum > Kona

Ikonka trybu auto wycieraczek - czy jest albo jak włączyć?

<< < (2/3) > >>

weuek:
O tak! Prześwietlenie wszystkiego i wszędzie to podstawa wszelkiego działania. A szczególnie dobrze idzie w parze z agresją.

Zrobią takiemu specjalne dzienne, to i tak za dnia będzie używał nocnych. Taka "logika".

lisekg:

--- Cytat: weuek w 30 Styczeń 2023, 17:30:36 ---O tak! Prześwietlenie wszystkiego i wszędzie to podstawa wszelkiego działania. A szczególnie dobrze idzie w parze z agresją.

Zrobią takiemu specjalne dzienne, to i tak za dnia będzie używał nocnych. Taka "logika".

--- Koniec cytatu ---

Potem spotykam takich na dziennych w środku nocy, w deszczu, lub w mgle ;) Zapominają że z tyłu nic się im nie świeci a nie każdy kierowca ma sokoli wzrok!!!!

Ty możesz oszczędzać na żarówkach ja prawie milion kilometrów przejechałem w życiu  i zawsze na światłach dziennych nawet latem w środku dnia  gdy nie było tego obowiązku bo wbrew pozorom auto na światłach jest widoczne z daleka w słoneczny dzień a te wszystkie dzienne to w większości przypadków są kompletnie nie widoczne. Mi zależy na bezpieczeństwie moim i tych co wiozę!!!   

weuek:
Zawsze na dziennych za dnia? O nocne (mijania) ci chodziło. Chopie, nie wiesz o czym piszesz.

Nie oszczędzam na niczym, tylko mam łeb na karku i wiem, że za dnia brak świateł z tyłu to lepsze bezpieczeństwo, bo przynajmniej hamowanie widać. Przepranej głowie kampaniami społecznymi tego nie wytłumaczysz. Niestety, to też dobrze wiem.

craft:

--- Cytat: lisekg w 30 Styczeń 2023, 12:22:11 ---No czujnik deszczu nie działa tak jak w Citroenach że od małej kropli uruchamia a i "inteligencja" tego systemu jest dyskusyjna  >:(
Co do wycieraczek to po włączeniu silnika nawet jeżeli były ustawione w automat trzeba wyzwolić pierwszy raz ręcznie wycieraczkę aby zaczęła działać - tak mi tłumaczył człowiek z ASO podczas wydawania auta i wydaje mi się że tak jest. Co do świateł to szczerze nie zwróciłem uwago bo mam włączone cały czas na mijania - mam ledowe oświetlenie i wolę być widoczny w dzień i w nocy tak z przodu jak i z tyłu a zważywszy że auto kusi do agresywnej jazdy tym bardziej zależy mi aby dużo lampek się paliło  ;D

--- Koniec cytatu ---

U mnie auto w garażu, więc nie wiem jak przy uruchomieniu, ale raz się w trasie zdziwiłem jak mi wycieraczki przetarły brudną szybę, bo z auta z przodu poleciało trochę płynu do spryskiwaczy. No i wtedy się okazało, że manetka cały czas była przestawiona... dlatego dobrze jak by ta ikonka jednak była. Zawsze to pomaga. Za to nawalili komunikatów typu sprawdź tylną kanapę, albo uważaj, bo ślisko przy 4 st. C (akurat to w służbowym VAGu też jest i doprowadza do szału, bo dźwięk jest mega głośny)
Co do świateł to jeżdżę na dziennych i tak się przyzwyczaiłem do automatycznych świateł, które włączają się przy wycieraczkach, że za pierwszym razem przejechałem 1/3 miasta - a sam w myślach przeklinam tych co tak jeżdżą :o
Są jakieś warsztaty poza ASO, które mają dostęp do programatora celem pogrzebania w opcjach? Może jednak będzie się to dało uruchomić w jakiś sposób.

lisekg:

--- Cytat: weuek w 31 Styczeń 2023, 20:31:46 ---Zawsze na dziennych za dnia? O nocne (mijania) ci chodziło. Chopie, nie wiesz o czym piszesz.

Nie oszczędzam na niczym, tylko mam łeb na karku i wiem, że za dnia brak świateł z tyłu to lepsze bezpieczeństwo, bo przynajmniej hamowanie widać. Przepranej głowie kampaniami społecznymi tego nie wytłumaczysz. Niestety, to też dobrze wiem.

--- Koniec cytatu ---

Co ty tu za bzdury wypisujesz!  :( Ostatnio w dzień pada śnieg lub deszcz, chlapa  z pod kół jasno więc automaty nie przełączą świateł na mijania a co drugie nowe auto kompletnie nie widoczne z tyłu na ekspresówce bo ma włączone dzienne a z tyłu nic się nie świeci!!!
Jesteś wtedy kompletnie niewidoczny w takiej chlapie z pod kół a przy prędkościach w pobliżu 100 km/h to twoje bezpieczeństwo jest znikome!!!
Co chwile w raportach drogowych apel do kierowców aby przełączyli z "Auto" na światła mijania bo ich nie widać z tyłu!!!  Ty należysz do takich kierowców!!!!

Druga sprawa latem przy pełnym słońcu jazda drogami  w lasach lub koło drzew to samo - w cieniu czarne auto jest z tyłu niewidoczne a kierowca oślepiony słońcem zobaczy cię na kilka metrów. Mało jeździsz więc mało wiesz.   

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej