Forum > Kona
Ikonka trybu auto wycieraczek - czy jest albo jak włączyć?
weuek:
--- Cytat: lisekg w 06 Luty 2023, 07:50:10 --- Co chwile w raportach drogowych apel do kierowców aby przełączyli z "Auto" na światła mijania bo ich nie widać z tyłu!!! Ty należysz do takich kierowców!!!!
--- Koniec cytatu ---
Bynajmniej! [dam jeno jeden wykrzyknik] Ja trybu "auto" nie używam, nigdy. Ja mam wtedy zero, czyli sam decyduję kiedy mi jakich świateł potrzeba. :-)
Widzę, żeś z szeregów tych "przepranych medialnie", (pewnie na myjni też na światłach myjesz) więc niniejszym dyskusję kończę.
craft:
--- Cytat: lisekg w 06 Luty 2023, 07:50:10 ---Ostatnio w dzień pada śnieg lub deszcz, chlapa z pod kół jasno więc automaty nie przełączą świateł na mijania a co drugie nowe auto kompletnie nie widoczne z tyłu na ekspresówce bo ma włączone dzienne a z tyłu nic się nie świeci!!!
Jesteś wtedy kompletnie niewidoczny w takiej chlapie z pod kół a przy prędkościach w pobliżu 100 km/h to twoje bezpieczeństwo jest znikome!!!
Co chwile w raportach drogowych apel do kierowców aby przełączyli z "Auto" na światła mijania bo ich nie widać z tyłu!!! Ty należysz do takich kierowców!!!!
Druga sprawa latem przy pełnym słońcu jazda drogami w lasach lub koło drzew to samo - w cieniu czarne auto jest z tyłu niewidoczne a kierowca oślepiony słońcem zobaczy cię na kilka metrów. Mało jeździsz więc mało wiesz.
--- Koniec cytatu ---
Lisek, jak pada deszcz, albo śnieg to oczywiste jest, że wycieraczki działają i właśnie wtedy wychodzi brak porządnej automatyki świateł z synchronizowaniem tego z czujnikiem deszczu. Ostatnio sporo zwracam na to uwagę ze względu na ten fakt braku tego w Hyundai i bardzo często widzę ten efekt w japończykach i koreańczykach jak Toyota, Mazda, Kia, Hyundai. Spotkałem się też kilka razy z Mercedesem i BMW - tutaj to może kwestia wyposażenia? Standard tryb auto świateł, ale bez automatycznych wycieraczek one się nie przełączają w trakcie deszczu?
Naprawdę nie rozumiem tego podejścia producentów aut w tej kwestii. Co najlepsze nowe auta z kamerami i radarami potrafiłyby nawet poprawnie określać przejrzystość powietrza i włączać te światła nawet po wykryciu większej mgły.
Czy jak by zgłaszać pisemnie "reklamacje" w tym zakresie w dużej liczbie osób do centrali Hyundai/Kia to czy jest opcja na jakąś akcję serwisową?
Pytanie też do osób, które posiadają jeszcze analogowe zegary - też tam nie ma ikonki automatycznych wycieraczek wyświetlanej cały czas? Jak jest rozwiązana informacja o włączeniu takiego trybu w tym przypadku?
lisekg:
--- Cytat: craft w 06 Luty 2023, 19:02:48 ---
Lisek, jak pada deszcz, albo śnieg to oczywiste jest, że wycieraczki działają i właśnie wtedy wychodzi brak porządnej automatyki świateł z synchronizowaniem tego z czujnikiem deszczu. Ostatnio sporo zwracam na to uwagę ze względu na ten fakt braku tego w Hyundai i bardzo często widzę ten efekt w japończykach i koreańczykach jak Toyota, Mazda, Kia, Hyundai. Spotkałem się też kilka razy z Mercedesem i BMW - tutaj to może kwestia wyposażenia? Standard tryb auto świateł, ale bez automatycznych wycieraczek one się nie przełączają w trakcie deszczu?
Naprawdę nie rozumiem tego podejścia producentów aut w tej kwestii. Co najlepsze nowe auta z kamerami i radarami potrafiłyby nawet poprawnie określać przejrzystość powietrza i włączać te światła nawet po wykryciu większej mgły.
Czy jak by zgłaszać pisemnie "reklamacje" w tym zakresie w dużej liczbie osób do centrali Hyundai/Kia to czy jest opcja na jakąś akcję serwisową?
Pytanie też do osób, które posiadają jeszcze analogowe zegary - też tam nie ma ikonki automatycznych wycieraczek wyświetlanej cały czas? Jak jest rozwiązana informacja o włączeniu takiego trybu w tym przypadku?
--- Koniec cytatu ---
Brak więc kilku wierszy w kodzie oprogramowania powoduje duże zagrożenie bo auto białe ( ale i inne zaraz są tez białe z tyłu ) nie jest kompletnie widoczne podczas śnieżycy w dzień. W dzień ilość światła jest na tyle duża że czujnik na desce nie włączy świateł mijania i zostawi na dziennych. Dlatego ja wybieram tryb na stale włączone światła mijania bo mam pewność że z tyłu jestem widoczny :)
Dziwię się że tak prosta sprawa nie jest optymalizowana przez producentów i to już wiele razy się spotkałem z różnymi bzdurami w różnych markach.
weuek:
A ja się cieszę, że takiego automatu "wycieraczka-nocne" nie mam, bo szukałbym sposobu, żeby to wyłączyć.
Że są tak konformistycznie naiwni jak kolega wyżej to się nie dziwię, bo coraz trudniej o innych...
Nawigacja