Autor Wątek: Klimatyzacja - plama wody pod autem  (Przeczytany 4630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waxain

• Gość
Klimatyzacja - plama wody pod autem
« dnia: 04 Lipiec 2008, 21:13:09 »
Witam :)

Od niedawna jestem posiadaczem Hyundaia Accent. Autko chodzi świetnie i jak na razie jestem naprawdę z niego zadowolony. Mam jednak jeden problem, mianowicie po właczeniu klimy (nawet na najniższym zakresie) i przejechaniu kilku km pod autem widać plamę -najprawdopodobniej wody. Nie miałem wcześniej auta z klimą więc nieco się przeraziłem dzwoniąc do sprzedawcy z zapytaniem - on zapewnił mnie, że to normalne zachowanie i że przy klimatyzacjach Air Conditioner skropliny są odprowadzane na zewnątrz samochodu...

Przeszukałem net w poszukiwaniu informacji w tym temacie i w zdecydowanej większości przypadków (niestety brak opisów dot Hyundai) uznawane jest to za "normalny efekt uboczny". Nie wszędzie jednak padały takie odpowiedzi, a także moi znajomi przekonywali mnie iż nie jest to właściwe zachowanie (u nich takiego efektu nie ma a też mają AC). Dotarłem więc tu, do forum o Hyundaiu by uzyskać jednoznaczną odpowiedź i ewentualnie zapytać czy u innych też "efekt plamy" występuje :)

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pomoc w tym temacie :)

wlad

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec 2008, 21:56:24 »
Cytat: "waxain"
Dotarłem więc tu, do forum o Hyundaiu by uzyskać jednoznaczną odpowiedź i ewentualnie zapytać czy u innych też "efekt plamy" występuje

u mnie rowniez :mrgreen:
z lodowki tez podczas rozmrazania kapie woda....

waxain

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec 2008, 22:02:37 »
z lodowki tez podczas rozmrazania kapie woda....

Pytanie czy kapie na podłogę w kuchni czy do specjalnego zbiorniczka w lodówce :D
A tak serio, na zdrowy rozsądek takie kapanie jest ok. Skąd tylko wytłumaczyć, że nie u wszystkich jest ten efekt (mówię o klimach typu AC)?

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec 2008, 23:20:01 »
Witam. Potwierdzam efekt skraplania się wody podczas pracującej klimatyzacji, u mnie wygląda to podobnie i to czasem dość obficie (woda kapie jakby spod silnika i wygląda to jak nieszczelny układ chłodniczy). Tak więc bez obawy. ;-) Pozdrawiam Igor.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2008, 09:55:27 »
gdy powietrze jest wilgotne, to woda musi sie skraplać... w końcu przewody klimatyzacji osiągają często temp ok 4-5 st.
W passacie rodziców na rurkach klimy po dłuższej podróży robi się szron... :]

a więc wg mnie objaw normalny.

waxain

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2008, 18:56:19 »
Dzięki za odpowiedzi - jestem już spokojny :)