Autor Wątek: [Accent X3] Odczyt błedów przez złącze OBD2 - problem z poła  (Przeczytany 9493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelt

• Gość
Hej
Czy komuś udało się podłączyć laptopa przez urządzenie elm 327 do odczytu błedów? Niby mam złącze OBD2, a programy diagnostyczne (np pcmscan) nie mogą się przez te urządzenie połączyć. A robię wszystko dokładnie wg instrukcji.
Napięcie na pinach jest.

doman76

• Gość
[Accent X3] Odczyt błedów przez złącze OBD2 - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2012, 23:54:44 »
Sterowniki do przejściówki usb -> com zainstalowałeś? tzn pojawia Ci się nowy port COM po podłączeniu przejściówki? W programie dobry numer tego portu wybierasz?

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwiec 2012, 11:30:58 »
wszystko zainstalowałem. Ustawione jest na COM 1 i w programie też tak ustawiam. A pisze, że nie może wykryć połączenia z samochodem :/

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwiec 2012, 11:57:14 »
dlatego że interfejs ma inną prędkość przesyłania danych kiedyś mi kolega to tłumaczył ale nie bd sie rozpisywał bo głupot napisze.

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwiec 2012, 16:23:55 »
napisz co zapamiętałeś, może mi to pomoże i jakoś dojdę jak to zrobić, żeby działało dobrze.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwiec 2012, 17:02:55 »
do czytania błędów potrzebny jest odpowiedni interfejs o odpowiedniej prędkości przesyłania danych.
cytat z HCC
,,Elektronika, jak i sensory w HC dają się w bardzo prosty sposób sprawdzać techniką domową. Tak samo błędy i kasowanie ich z komputera (CheckEngine). Aby móc mieć swój własny warsztat w garażu potrzebujemy:

interfejsu opartego o ODB2 - w moim przypadku ELM 327 w wersji 1.4b (koszt około 40zł)
    komputera z USB, ew telefonu z bluetooth z androidem/symbianem/windows mobile (o ile interface jest wyposażony w bluetooth - koszt 80zł+)
    oprogramowanie"

[ Dodano: 2012-06-13, 17:03 ]
lecz ten opis dotyczy Hyundaia Coupe może z Accentem też tak jest

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwiec 2012, 21:51:18 »
Cytat: "pawelt"
wszystko zainstalowałem. Ustawione jest na COM 1 i w programie też tak ustawiam. A pisze, że nie może wykryć połączenia z samochodem :/

Sprawdź w menedżerze urządzeń czy interfejs kryje się pod portem com1.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwiec 2012, 22:26:52 »
a kluczyk w stacyjce przekręciłeś?

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwiec 2012, 06:38:59 »
Wszystko zrobiłem jak w instrukcji.
Sprzedawca pisał, że nie daje gwarancji, że z accentem będzie działało poprawnie, ale gdzieś kiedyś w sieci widziałem, że podłączano tak.
Dlatego się pytam, czy ktoś kiedyś podłączał przez ten interfejs i mu działało?
Jak choć jedna osoba taka jest, to będę szukał co jest nie tak u mnie.

Com 1 jest ustawione zarówno w menadżerze, jak i w programie.
Kluczyk oczywiście przekręcam. Tylko, że u mnie jest jeszcze jeden problem, że kontrolka check engine się nie świeci przy odpalaniu silnika i jeszcze nie doszedłem dlaczego. Żarówka, ścieżka, bezpiecznik, wszystko ok. Ale nie wiem czy to może mieć w ogóle wpływ, bo na pinach OBD2 jest napięcie.

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwiec 2012, 09:20:56 »
niestety przed 2000 r. nie wiele sie laczy z hyundaiem, ma jakis inny protokol polaczenia czy cos. po 2000 juz jest to jakos uregulowane. ja KTSem mialem wglad w poduszke abs i wszystko oprucz silnika. ale sie da bo kolo mnie gosciu ma cos co sie laczy ze wszystkim. ale on jest elektronikiem chyba.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwiec 2012, 14:46:26 »
a weź pod innego laptopa to podepnij