Autor Wątek: Pobór A na postoju.  (Przeczytany 3974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ls29

• HKP
  • **
Pobór A na postoju.
« dnia: 25 Listopad 2022, 14:50:51 »
Cześć.
Ile Wasze I30 z 2010 1,4 benz pobierają Amper na postoju?
Czy mając fabryczny alarm i fabryczne radio normą jest 0,45 Ampera ?
Po wyjęciu bezpiecznika od radia mam 0,1 Ampera.

piejar

• Gość
Odp: Pobór A na postoju.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2022, 17:25:35 »
Auto po zamknięciu i uśpieniu nie może pobierać 0,45 A. Nie mam i30 w domu ale mogę później sprawdzic kia Cee'd.

piejar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopad 2022, 18:22:49 »

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopad 2022, 18:38:25 »
To u mnie dokładnie jest tak.
Miernik ustawiony na 10A(chyba dobrze interpretuję pomiar)
Z bezpiecznikiem radio 0.43, z wyjętym bezpiecznikiem od radia 0.11

piejar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopad 2022, 20:39:55 »
Decydujące jest w jakich warunkach robisz pomiar. Auto musi być całkowicie uśpione tzn. wyjmujesz kluczyk, czekasz aż wszystko pogasnie i wyłącza się wszystkie sterowniki. Czasem trzeba poczekać jakieś kilkadziesiąt sekund. Ja właśnie tak robiłem pomiar.  Pobór 0,45 czy 0,11  jest  moim zdaniem niedopuszczalny. Faktycznie masz zakres 10A. Pytanie czy nie masz jakiegoś wisielca typu kamerka czy coś w bagażniku - i30 np ma gniazdo w bagażniku zawsze pod napięciem. Auto które mierzyłem jest prawie full opcja poza tym stare więc wiadc że prąd może być tak niski jak u mnie.

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopad 2022, 20:46:35 »
Pomiar z minute czy dwie po wyjęciu kluczyka.
W bagażniku nie mam gniazdka zapalniczki, kamerka jest podłączona do głównego gniazka ale tam po wyjęciu kluczyka nie ma prądu.
Zresztą kamerkę mam odłączoną a w bagażniku wyjąłem żarówkę .
Także musi być jeszcze gdzieś pobór prądu który nie powinien być.

piejar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopad 2022, 22:04:07 »
Dziwne... Temat można rozkminic wyjmując po kolei bezpieczniki. A jest tam jakiś niefabryczny alarm Albo jakieś niefabryczne gadgety?

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2022, 08:49:45 »
Alarm fabryczny, czujniki parkowania montowane w. Aso.

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2022, 10:33:00 »
Zlokalizowałem po wyjęciu 2ch bezpieczników 17 i 18, (obydwa powodują zwiększony pobór A).

piejar

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2022, 11:41:47 »
No, idziesz do przodu :-). To ja w pierwszej kolejności odlaczylbym moduł czujników parkowania (to dołożone) tzn najlepiej wyjąć kostki z niego żeby całkowicie odłączyć. Tak się zastanawiam czy może któryś z innych modułów się nie "zająknął" - czy zdejmowałes kleme na dłuższy czas żeby, że tak to nazwę, zresetowany się wszystkie moduły? W sumie to mniej roboty niż z tym odlaczaniem czujniow... Wiem że to głupio brzmi ale czasem tak bywa - w Xsarze miałem takie radio które się wieszało i mogło rozładować akumulator (świeciło było to widać) i nic nie pomagało poza zdjęciem klemy na chwilę. Poza tym auto i radio działały całkiem normalnie.

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2022, 12:34:08 »
Nie ma pojęcia gdzie są wpiete czujniki parkowania, gdzie szukać kostki? Na mój rozum, muszą być wpięte jakoś w światło cofania?

piejar

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2022, 13:54:33 »
Spróbuj najpierw myk z odpieciem klemy na dłużej. "Centralkę" z czujników parkowania przeważnie daje się w bagażniku bo przewody z czujników nie mogą być za długie. Zajrzyj pod tapicerke w bagażniku,  przeważnie dają to pod boczki - nie mam swojego i30 żeby to sprawdzić jak się tam dostać ale to nie jest trudne. Wpina się je w światło cofania tak typowo więc nie powinny bruzdzic. Można też poanalizowac na schematach jak idzie rozpływ zasilania z tych bezpieczników i popróbować rozpinać dalsze kostki, już te rozdzielcze na poszczególne odbiorniki. Widać że radio bruzdzi co wynika z pomiarów no ale to nie wszystko
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2022, 13:57:36 przez piejar »

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopad 2022, 18:56:02 »
Dzięki za pomoc.
Radio do śmieci leci, mimo iż było wyłączone pobierało prąd.