Autor Wątek: Światła  (Przeczytany 6675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cibor

• Gość
Światła
« dnia: 25 Październik 2008, 20:17:05 »
Dziś prawie po roku zorientowałem się że są jakieś żarówki obok pozycyjnych oraz żarówek od świateł mijania i długich. Są one od wewnętrznej strony lampy... One mi nie świecą i nie mam pojęcia czy działają. Z tego co zauważyłem są to żarówki H3. Od czego to jest?

Sorry trochę głupie pytanie ale od czego jest forum:P

BartBartez

• Gość
Światła
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Październik 2008, 21:40:36 »
Dodatkowe długie

Cibor

• Gość
Światła
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2008, 22:11:03 »
Włączane osobno czy działające razem z podstawowymi?

BartBartez

• Gość
Światła
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik 2008, 22:57:54 »
razem

on86

• Gość
Światła
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Październik 2008, 23:34:18 »
jaki zbieg sytuacji :-P właśnie dzisiaj patrzyłem na klosze z czystej ciekawości i...od wewnętrznej strony są dodatkowe drogowe (czyt. długie), a od zewnętrznej postojowe i mijania z drogowymi. U mojego brata nie ma tych "dodatkowych" żarówek, ale instalacja jest.

Cytat: "Cibor"
A ja właśnie specjalnie polazłem bym sprawdzić i żarówka jest tylko nigdy nie świeciła będzie trzeba nową kupić;) H3 12V 55W.

zgadza się <ok>

Cibor

• Gość
Światła
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Październik 2008, 23:49:59 »
A ja właśnie specjalnie polazłem bym sprawdzić i żarówka jest tylko nigdy nie świeciła będzie trzeba nową kupić;) H3 12V 55W.

jacus

• Gość
Światła
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Październik 2008, 01:21:16 »
Po wymianie świecą czy są jakieś problemy?
Tak z czystej ciekawości pytam ;-)

Cibor

• Gość
Światła
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2008, 18:19:01 »
jeszcze nie wiem bo fura stoi jak odpalę go to napisze ;)

Cendra

• Gość
Światła
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2008, 15:04:16 »
mi czasami coś się załączy (mocniejsze światło) jak przykombinuje przełącznikiem, nie pamiętam czy jak przytrzymam, czy jak jest na przejściu mijania/długie :roll: Poprawiaja się światła :?:

BartBartez

• Gość
Światła
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopad 2008, 15:14:40 »
jak przytrzymasz to świecą się dwa włókna H4 + żarówka H1 od długich. Ale chyba nie jest to zdrowe dla instalacji

Cendra

• Gość
Światła
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopad 2008, 15:18:35 »
Naszczęście nie używam tej "opcji". Dzięki ;-)

dzako

• Gość
Światła
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sierpień 2009, 16:22:18 »
Witam :)
juz pisałem w opisie moje nowego scoupe o moich światłach ;/
a więc mam pewien problem ponieważ zbliża sie przegląd ;( ;/
otóż <czytaj>
nie wiem czy we wszytkich autach tak jest ale ja bez wkładania kluczyka do stacyjki mogę zapalić wszytkie światła :!: od postojowych po długie <co?>
ale nie o to mi chodzi :D
przy przełączeniu na światła postojowe zapalają mi sie razem z nimi światła krótkie :-/
przełączając na krótkie nic sie nie dzieje ;/ tzn świecą dalej postojowe i krótkie ;/
przy odpalonym silniku natomiast widać minimalną różnicę w zmianie z postojowych na krótkie ale tylko w nocy w dzień jest to niezauważalne ;( sam już nie wiem co jest nie tak z tymi światłami
od starego scoupe w którym wszytko było tak jak należy " pożyczyłem " cały mechanizm zmiany światłe ale problem jest taki sam nawet przy tej :(
chciałbym sie dowiedzieć które bezpieczniki odpowiadają bezpośrednio za światła z przodu :) nie za całość bo to jest 40 A pod maską :p tyle to wiem :D
czy wersja gt mogła mieć inaczej oznaczone bezpieczniki pod kierownicą ;/ bo u mnie 5 odpowiada za swiatła w aucie i za radio a jak wyciągam bezpiecznik to mi lusterka nie działają a za to jest odpowiedzialna 7 ;/ czy na odwrót :p ale to nie zmienia faktu że są nieodpowiednie wpisy na naklejce ;/
proszę o jakaś rada i pomoc
z góry dziękuję <piwo>

maspex

• Gość
Światła
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpień 2009, 20:16:02 »
wiesz? z ta elektryka w scoupe to wszystko jest mozliwe :P bezpieczniki masz obok zbiorniczka wyrownawczego,sprawdz wszystkie bezpieczniki, ja jak powyciagalem od wycieraczek i takie niewazne,to nie mialem swiatel :D wszystkie sprawdz dokladnie. Ja tak mialem w Uno,ze swiecily sie swiatla pozycyjne na raz z mijania,stopilo sie cos tam i zwarcie sie robilo,sprawdz jeszcze miernikiem jak to wyglada, pokombinuj z przelacznikiem zespolonym,u mnie w scoupe samo sie wszystko naprawia :D wystarczy posiedziec,wypic pare piw,dotykac wszedzie i naprawione :d

dzako

• Gość
Światła
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpień 2009, 20:30:23 »
hehe :d to masz ręce które leczą :D :o :mrgreen:
u mnie tak sie nie da :D wczoraj dotykałem rozkręcałem , macałem , czyściłem , wyciągałem , wkładałem i wiele innych i nic ;/ nawet lampy od ls zakładałem i tez nic :cry:
a co to spalenia czegoś to może ktoś wie czy jakiś przekaźnik lub coś za światła jest odpowiedzialny :D bo bezpieczniki to raczej nie są powodem tego że mi sie te światła razem zapalają <co?>

maspex

• Gość
Światła
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sierpień 2009, 20:56:40 »
przeglad przejdziesz,ja zazwyczaj robie 3 razy w roku(moj i ojca) ,na roznych stacjach,to odrazu mijania wlaczam,potem koles mowi dlugie,awaryjne itd....przed badaniem zawsze sie pytaj,czy jak cos wyjdzie,to trzeba bedzie cos placic :-D sciagnij sobie instrukcje do scoupe,tam masz schematy,latwo mozna dojsc do tego,zaraz z ciekawosci sam popatrze jak to ze swiatlami jest,co tam odpowiada,ale wydaje mi sie,ze to musi byc przekaznik walniety albo przelacznik zespolony robi jakies zwarcie,komus na forum sie zjarala(doslownie) a u mnie czasami jak wlaczam kierunek doslownie slychac jak cos sie zwiera