Autor Wątek: Pukanie tylko przy skręcie w prawo.  (Przeczytany 4112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slonemil74

• HKP
  • **
Pukanie tylko przy skręcie w prawo.
« dnia: 31 Październik 2022, 20:11:16 »
Mam taki problem. Przy jeździe po nierównej powierzchni (żwir, dołki) w prawą stronę (kierownica na dużym lub pełnym skręcie) słychać wyraźne stukanie (nie wiem czy to zawieszenie czy może coś w kolumnie kierownicy).
Przy jezdzie na wprost czy w lewo nawet po dołkach w/w stuków praktycznie nie słychać. Samochód (2017) ma przejechane zaledwie 30000km. Byłem w hyundaiu z tym problemem. Pan z serwisu przejechał się ze mną w miejsce gdzie mogliśmy sprawdzić w/w stuki i stwierdził że wszystko jest w porządku, ze takie odgłosy są jak najbardziej w porządku (nie wiem czy był lekko głuchy czy nie chciał słyszeć tych stuków). Samochód zostawiłem w ASO do przeglądu gwarancyjnego i mimo wszystko poprosiłem o sprawdzenie tych stuków.
Po 2 godz. zadzwonił Pan z ASO że przegląd został zrobiony a z zawieszeniem jest wszystko w jak najlepszym porządku. Pojechałem prywatnie na szarpaki, pan posprawdzał wszystko i powiedział nie mam do czego się przyczepić, auto jak nowe. A ja dalej mam ten sam problem.
Jest to dla mnie bardzo dziwne bo stuki są wyraźnie słyszalne.

Pomożcie !!! Co z tym zrobić ?
Samochód jest jeszcze na gwarancji, ale co z tego?

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: Pukanie tylko przy skręcie w prawo.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2022, 09:36:34 »
Pan z serwisu przejechał się ze mną w miejsce gdzie mogliśmy sprawdzić w/w stuki i stwierdził że wszystko jest w porządku
Czemu mnie to nie dziwi...  ::)

Jeśli zawieszenie jest OK to zostaje układ kierowniczy, ale tam znaleźć usterkę jest zdecydowanie trudniej, niż w zawieszeniu.

Offline slonemil74

• HKP
  • **
Odp: Pukanie tylko przy skręcie w prawo.
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2022, 16:45:24 »
Tylko w prawo jak skręcam? Dodam jeszcze, że muszą być jeszcze nie równości na drodze bo wtedy samochód podskakuje i tylko wtedy to słychać. Ja ewidentnie to słyszę jak by przy podszybiu z prawej strony tam gdzie jest mocowany amortyzator od góry.