Autor Wątek: Olej do silnika 1.4 MPI 100 KM  (Przeczytany 8851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
Olej do silnika 1.4 MPI 100 KM
« dnia: 21 Październik 2022, 16:30:00 »
Cześć przeglądałęm forum w temacie oleju do Hyundai i30 z silnikiem 1.4 MPI  i mam mały dylemat z wyborem oleju.

Powiedzcie mi jak to jest możliwe, że 2 serwisy ASO (Zabrze i Gliwice) zalecają lać olej Shell Helix Ultra ECT AH 5W-30 który ma klasę ACEA C3
Natomiast w instrukcji pojazdu jest zalecany olej o klasie ACEA A5/B5 - i taki też zamówiłem (Olej syntetyczny Shell Helix Ultra Professional AF 4 l 5W-30).

Jakie jest wasze zdanie na temat i co lejecie do swoich aut z tym silnikiem?

Offline ojojo

• Giełda
Odp: Olej do silnika 1.4 MPI 100 KM
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Październik 2022, 16:12:59 »
Bo oni zalecają lać to co akurat mają w beczkach,

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2022, 10:25:11 »
Bo oni zalecają lać to co akurat mają w beczkach,

No być może, ale 2 ASO tak samo. To mnie zastanawia. Jaki lejecie do swoich 1.4 MPI?

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik 2022, 11:02:33 »
Jaki lejecie do swoich 1.4 MPI?
Na forum jest kilka tematów na temat oleju, a Ty zakładasz kolejny... Generalnie, wszystkie odpowiedzi masz tu: http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,10784.0.html Spójrz tylko jaki kto ma silnik w profilu. Ja mam 1.4 MPI i leję Shell Helix Ultra 5W-30. Taki mam wpisany w instrukcji obsługi. A że nie ma oznaczenia C3 to... już musisz sam doczytać pod linkiem, który podałem wyżej.

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Październik 2022, 14:06:31 »
Na forum jest kilka tematów na temat oleju, a Ty zakładasz kolejny... Generalnie, wszystkie odpowiedzi masz tu: http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,10784.0.html Spójrz tylko jaki kto ma silnik w profilu. Ja mam 1.4 MPI i leję Shell Helix Ultra 5W-30. Taki mam wpisany w instrukcji obsługi. A że nie ma oznaczenia C3 to... już musisz sam doczytać pod linkiem, który podałem wyżej.

Tak widziałem te wątkii co ciekawe w podanym przez Ciebie więcej ludzi i kilka ASO podało olej ten co ja kupiłem AF a nie ten klasy C3, który podały mi 2 serwisy ASO w pierwszej kolejności. Zresztą ACEA A5/B5 są w książce serwisowej do 1.4 MPI więc nie bardzo rozumiem czemu zalecają lanie tamtego. Być może wiedzą więcej niż Kowalscy. No nic zaryzukuję i zaleję tych A5/5 czyli Shell Helix Ultra AF 5W-30.

Offline farciarzgilmore

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Październik 2022, 07:13:41 »
Tak widziałem te wątkii co ciekawe w podanym przez Ciebie więcej ludzi i kilka ASO podało olej ten co ja kupiłem AF a nie ten klasy C3, który podały mi 2 serwisy ASO w pierwszej kolejności. Zresztą ACEA A5/B5 są w książce serwisowej do 1.4 MPI więc nie bardzo rozumiem czemu zalecają lanie tamtego. Być może wiedzą więcej niż Kowalscy. No nic zaryzukuję i zaleję tych A5/5 czyli Shell Helix Ultra AF 5W-30.

Kolego nie przejmuj się tym co niektórzy tutaj piszą, ciesz się, że jeszcze nikt Ci nie wytknął interpunkcji lub innych błędów. Co do oleju, to ja mam i30 z 2018 roku z tym samym silnikiem i od początku, na każdy przegląd zabieram własny olej, dokładnie ten Shell Helix Ultra AF 5W-30 (ACEA A5/B5). Jest zgodny z książką serwisową, a to co wlewają w ASO to nigdy się nie dowiesz. Pamiętaj żeby zmieniać olej jak najczęściej. Ja robię rocznie ok 12-14 tys. km i prawie tylko miasto i olej zmieniam dwa razy w roku. Samochód chodzi tak cicho, że jak ktoś jedzie ze mną pierwszy raz to pyta czy mam hybrydę. Paliwo leję tylko Shell 95 V-power i uwierz mi jest różnica w pracy silnika.

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Październik 2022, 09:30:28 »
Kolego nie przejmuj się tym co niektórzy tutaj piszą, ciesz się, że jeszcze nikt Ci nie wytknął interpunkcji lub innych błędów. Co do oleju, to ja mam i30 z 2018 roku z tym samym silnikiem i od początku, na każdy przegląd zabieram własny olej, dokładnie ten Shell Helix Ultra AF 5W-30 (ACEA A5/B5). Jest zgodny z książką serwisową, a to co wlewają w ASO to nigdy się nie dowiesz. Pamiętaj żeby zmieniać olej jak najczęściej. Ja robię rocznie ok 12-14 tys. km i prawie tylko miasto i olej zmieniam dwa razy w roku. Samochód chodzi tak cicho, że jak ktoś jedzie ze mną pierwszy raz to pyta czy mam hybrydę. Paliwo leję tylko Shell 95 V-power i uwierz mi jest różnica w pracy silnika.

Dzięki za konkretną odpowiedź :) Genralnie zmieniam olej niestety raz w roku lub po 15 tyś. KM i w tym roku też tak wypadnie (14 600). V-Power 95 lałem przez ponad rok, ale ostatnio na Shellu ciągle karteczka we wtorki, że brak :) - odkąd ceny skoczyły do góry.

Chciałem zapytać czy bierze wam olej? Ja rzadko sprawdzam ale cały rok przejeżdzam bez dolewki.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2022, 11:23:49 »
czy bierze wam olej?
Nie bierze, ale ja tym Hyundaiem robię tylko 4-5 tys. km rocznie.

Dobrze, że kolega farciarzgilmore wspomniał o wytykaniu błędów: skrót od tysiąc to tys. a nie tyś. (bo tysiąc, a nie tyśąc). No i kilometry to km, a konie mechaniczne to KM, więc zapis "15 tyś. KM" oznacza piętnaście tyśęcy koni mechanicznych ;)

Offline farciarzgilmore

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Październik 2022, 11:53:22 »
Chciałem zapytać czy bierze wam olej? Ja rzadko sprawdzam ale cały rok przejeżdzam bez dolewki.

Samochodem jeżdżę ponad 3 lata i mam w zwyczaju często zaglądać pod maskę i nigdy nie musiałem dolać ani kropli. Wcześniej miałem Opla Vectrę i brał litr na 1000 km.  Po zakupie Hyundaia byłem zszokowany, że nie muszę dolewać oleju :-)

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Październik 2022, 12:09:22 »
Nie bierze, ale ja tym Hyundaiem robię tylko 4-5 tys. km rocznie.

Dobrze, że kolega farciarzgilmore wspomniał o wytykaniu błędów: skrót od tysiąc to tys. a nie tyś. (bo tysiąc, a nie tyśąc). No i kilometry to km, a konie mechaniczne to KM, więc zapis "15 tyś. KM" oznacza piętnaście tyśęcy koni mechanicznych ;)

Powoli tracę wiarę w ludzi i ich normalność...

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Październik 2022, 12:10:15 »
Samochodem jeżdżę ponad 3 lata i mam w zwyczaju często zaglądać pod maskę i nigdy nie musiałem dolać ani kropli. Wcześniej miałem Opla Vectrę i brał litr na 1000 km.  Po zakupie Hyundaia byłem zszokowany, że nie muszę dolewać oleju :-)

Zaglądam rzadziej, ale cały czas mieści się w skali także póki co całkiem fajnie i oby tak zostało.