Witam ponownie.
Nie wiem czy ktoś z Was przyglądał się wiązkom w tylnych lampach.

Istnieją tam bowiem dwie żarówki dwuwłóknowe a mianowicie P21/5W. Są one w STOP/Pozycja i w odblaskach.
Z tym, że od oprawki z przeciwmgielną odchodzi tylko jeden przewód, natomiast drugi jest obcięty zaraz przy oprawce.

Trochę dziwna sprawa pchać tam żarówkę dwuwłóknową gdy można było spokojnie zrobić oprawkę pod zwykłą jednowłóknową. A może tylko ja tak mam ? Ale jak zmieniałem z tyłu jedną lampę to od niej wiązka była taka sama / w wersjach USA również - z obciętym jednym kablem.
Teraz kwestia tego że można spokojnie podłączyć obcięty przewód pod przewód główny + STOPU (albo raczej pozycji) wzmacniając spokojnie te światła o drugie tyle.
Efekt mniej więcej taki jak tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11987-Modyfikacja-lamp-tylnych-civic-coupe-6genAle bez żadnych przeróbek, kwestia dolutowania kabla - wiązkę bierzemy do domu - dolutowujemy kabel - właściwie izolujemy - montujemy w aucie

Efekt taki że prawie cały dół nam ładnie świeci na czerwono. Nie ryzykujemy utraty światła przeciwmgielnego gdyż jest ono cały czas

Niestety zauważyłem też pewien niedosyt. Aby cały dół świecił w opcji pozycyjne/stop trzebaby było zamienić oprawkę świateł przeciwmgielnych na dwuwłóknową i pozbawić się też tych że świateł. Kiepsko z powodu prawa w Polsce i druga sprawa - to już na jednym przewodzie zamiast normalnie 2x5W pozycje + 21W stop byłoby 3x5W pozycje i 63W stop. Troszkę extremalnie ale powinno wytrzymać.
Chodzi o taki efekt:

Ostatecznie pewnie stanie na tym, że przeciwmgielne będą musiały zostać ale pójdą z wewnętrznych na środek a zmienione pozycje/stop dodatkowe pójdą do wewnątrz.
Tu też jest pewna wada - a to taka z kolei że przeciwmgielne mają taką małą plastikową soczewkę - przezco tak walą po oczach

No i jak jeszcze pójdzie na to STOP to będzie całkiem niezła latarnia
edit: takie tam błędziki