Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Chip tuning

(1/6) > >>

Karpiu:
Witam Wszystkich Milosnikow Marki,

Mam Santa Fe z 2007 - 2,2 CRDi w automacie (155KM) i zastanawiam sie nad lekkim zwiekszeniem mocy i momentu w tym silniku. Slyszalem rozne opinie na temat "czipowania" samochodow z automatyczna srzynia biegow. Czy ma ktos z was doswiadczenie w tym temacie - czy mozna bawic sie w taki chip tuning i czy wogole jest to oplacalne?
Pozdr

Miłek25:
Też się na tym zastanawiam. Sprawdzałem już w GODULA motorsport i podobno robią ze 150 do 190 KM i z 330 do 550 NM koszt dla mojego cielaka z 2007 2.2 crdi to około 1700 zł

jaclwapl:
Mam złe przeczucia co do zwiększania mocy... Znajomy miał identyczny model i też robił tuning. Zapłacił coś koło 2000 zł. Na początku wszystko było super ale po ok pół roku ni z gruchy ni z pietruchy sprzedawał samochód i najdziwniejsze było to, że nim nie jeździł -> samochód stał w garażu a on popierniczał jakimś maluchem albo komunikacją miejską. Mówił, że mu się znudził ale znam tego gościa i wiem, że coś musiało być z tym samochodem nie tak. Może to przypadek ale moim zdaniem zwiększenie mocy o prawie jedną trzecią nie może zostać obojętne dla podzespołów. Warto może kogoś popytać jak się sprawuje samochodzik po np. 20-30 tys km. Oczywiście nie ma co się pytać tych z zakładu co będą tuningować.

Miłek25:
Dlatego też pojechałem z tym pytaniem do Goduli u niego już robili takiego santka jak mój tutaj wykres http://www.godula.pl/?page=tuning_ch_oferta&run=det&id=646
byłem też w RS service rozmawiałem z kolegą i powiedział że 180-190 KM to będzie stosunkowo bezpieczna granica, wszystko zależy oczywiście od stanu silnika i podzespołów. Z tego co mówił to zdecydowanie najbardziej obciążone będzie sprzęgło i koło dwumasowe.

jerwlo:
Mam Santa Fe z 2005 - 2.0 CRDi zastanawiam sie ale tylko nad Chiptuning z firmy Vtech
Oryginał                                            Chip Tuning          Power Box
Moc:                     113 KM        139 KM (+26)          132 KM (+19)
                                  83 kW            102 kW (+19)            97 kW (+14)
Moment obrotowy:     235 Nm            290 Nm (+55)      276 Nm (+41)
Prędkość mak:         166 kmh            170 kmh (+4)    

cena 1035,00 zł

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej