Forum > Tucson JM
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
Violetta:
Wygląda na to że będzie to Twoje pierwsze auto na gaz 😊. Do obliczenia spalania na gazie wykorzystuję kompa tylko w zakresie przebytego dystansu. W taki sposób, że po zatankowaniu go zeruję a gdy się przełącza na benzynę patrzę na licznik przejechanych kilometrów i mogę sobie to szybko przedzielić i wiem ile Tucs wypił paliwa
marekbednarz:
tak, to będzie 1 samochód :) a o spalaniu - to właśnie miej więcej tak myślałęm że tak się liczy - tak trochę na oko :) albo w trasie aż się całego banu nie wyjeździ ;)
waszek_rmc:
To i ja się pochwale ponownie, bo w szoku jestem... Wracałem ostatnio z Zakopanego, odwiedziłem Kraków i spokojnie jazda w kierunku Kępna, Ostrów Wlkp no i Mieszków. Dodam, że przed wyjazdem miałem kolejny serwis gazu ( wymiana filterków). Spalanie w drodze powrotnej gazu to niecałe 9 litrów! Fakt jest taki, że droga powrotna z Zakopcą t głównie jazda za darmo:) z górki, ale i tak byłem w szoku.
Normalnie to się kręci średnio w granicach 11 - 11.5. Czyli niezmiennie od prawie 30 tys na LPG
Robert85:
Moje spalanie wynosi 9,4 l/100km na dystansie 3000 km i tylko po aglomeracji śląskiej 90% miasto. Auto mam od niedawna dlatego podam spalanie na trasie po jej przejechaniu już niedługo.
Mirek:
To jest niemożliwe albo masz źle ustawione na kompie spalanie gazu tzn. poniżej dopuszczalnych norm a to jest już szkodliwe dla silnika.
Tucson przy normalnej jeździe /trasa - miasto/ nie przekraczając 130 km/h pali w granicach 11 do 12 litrów gazu.
Jazda typowo emerycka - na trasie - może się zmieścić do 10 litrów. Cudów nie ma - silnik swoje musi dostać.
Spalanie do 12 litrów gazu, przy jego obecnych cenach, jest jak najbardziej akceptowalne.
Zauważ, że na różnych stacjach po przejechaniu tej samej ilości kilometrów przy tankowaniu nigdy nie wlejesz takiej samej ilości gazu - różnica nawet do 2 - 3 litrów. Przyczyny mogą być różne - temperatura otoczenia, ciśnienie w dystrybutorze itp. itd
Nawigacja
[#] Następna strona