Autor Wątek: [Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG  (Przeczytany 105305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waszek_rmc

• Giełda
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Sierpień 2014, 22:34:28 »
Trasa 10, okoliczne "hynhy" wychodzi 11. Ale gazu :)
Wiec jeżdżę za darmo :)Przejechane 5000 na gazie od konca czerwca. W tym 1100 km na kilometrowce :) jeszcze troche i instalacja się zwróci.

open

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Wrzesień 2014, 07:26:13 »
Mam nadzieję, że osoby jeżdżące na LPG podają spalanie wyliczone samodzielnie, a nie to, co pokazuje komputer. U mnie te rzeczy są zupełnie niekorelowane - np. komp. pokazuje 10.5, a rzeczywiste jest raz 13.5, innym razem 12.

A w temacie - średnio: 12.88 l / 100km LPG
Minimalne zanotowane 11.5, max. 14.86
I to wszystko w zasadzie niezależnie czy miasto (Warszawa), czy szybka trasa.

P.S. Nie bardzo wyobrażam sobie jak można spalić 10 l / 100 LPG - chyba tylko na idealnej trasie przy 90 km/h, albo... na ubogiej mieszance.

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Wrzesień 2014, 09:10:38 »
W moim po Warszawie na krótkich odcinkach koło 15l LPG.

Trasa autostradą 120-130km/h (trumna na dachu i sporo klimy) koło 13l LPG.

Spalanie rzędu 10l LPG i poniżej, odnosząc do moich doświadczeń z tym autem, traktuję w kategorii baśni z mchu i paproci    :mrgreen:

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Wrzesień 2014, 15:55:57 »
Spalanie wyliczane po kilku tankowaniach, na tej samej stacji. Trasa, te graniczne 10 wyszło na idealnej trasie, bez klimy i w granicach 90-100 km/h. Generalnie teraz zawsze oscyluje w granicach 11.3.
Skoro na benzynie ludzie potrafią zejść do 8, to 10 gazu to mało?
Opony 215, brak 4WD który jednak masę podnosi.
Kompa nie mam, wiec spalanie to matematyka. Średni z 5 ostatnich średnich tankowań do pełna na jednej stacji. Na gazie auto jeździ jak na benzynie, nowa instalacja pewnie dlatego uda się tak nisko zejść.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Wrzesień 2014, 18:57:57 »
Zgadzam się z tobą Lepki w 100 %.
 W moim średnie spalanie gazu za okres ostatniego 1,5 roku to 12,6 l/100 km. Trasa prawdziwy misz-masz. Miasto, teren niezabudowany i autostrady.
Instalacja regulowana przez dobrego gazownika, serwis instalacji gazowej zawsze na bieżąco.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Wrzesień 2014, 12:11:18 »
Piszę, że spala mi 11,3- 11,4. Wychodzi mi to, bo na 41 litrach zrobię 360 km. Ten dystans robi moją żona jeżdząć do pracy. Ma codziennie trasę 2 x 12 km. Czyli dziennie robi 24 km, ale na samym gazie jakieś 22.5 km, bo rano potrzebuję 1 km do przełączenia na gaz, a popołudniu wystarczy 500 m. Czyli na 41 litrach jeżdzi 15 dni.
Ale na samym gazie już tylko dajmy na to 335 km. Gdzie średnie wychodzi 12.2, zadowoleni? Im dłuższe pokonywane odcinki tym spalanie gazu jest bardziej realne. Do tego dodam, że na gazie z Orlenu spalanie mam większe o 1 litr...
Instalację mam od czerwca, na dobrych podzespołach, dobrego gazownika, juz po pierwszym przeglądzie.

[ Dodano: 2014-09-12, 12:14 ]
Dodam, że jadać z żoną i dzeckiem na wakacje spalanie miałem w granicach 10-10.5. Sam robie raz w miesiącu trasę tuskiem ok 1200 km, gdzie mam już 12-13/100 km. Zależy gdzie się jedzie, z kim, po co i na jakim gazie :)

Risc

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Wrzesień 2014, 23:09:24 »
Dużo zależy od stylu jazdy, obciążenia i od jakości LPG.
Jeżdżę 75% drogą szybkiego ruchu (120 km/h) w 5 osób odcinki ok 50 km, 15% drogi krajowe i wiejskie, 10% miasto.
Spalanie LPG ok 12,2.
W trasie w 2 osoby przy spokojnej jeździe po drogach krajowych wychodzi ok 11.

Przy okazji może warto zapytać: ile oleju biorą Wasze Tucsony?

mój ok 100 ml/ 1000 km Castrol Magnatec 5W40 przebieg 225 tys. LPG

Choć może to temat na nowy wątek?

open

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Wrzesień 2014, 06:39:28 »
@Risc
225 kkm przejechałeś na LPG? Jak często sprawdzasz luzy zaworowe? Jaką masz instalację?

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Wrzesień 2014, 06:51:59 »
Risc, no mój oleju łyka trochę więcej. Robiłeś coś w silniku a propo tak niskiej wartości poboru oleju? Generalnie jak się czyta to dużo osób ma problem z poborem oleju... Jutro jadę do mechanika, bo zauwazylem ze miska byla wilgotna od oleju. Dużo tego nie bylo, nigdy plam nie zostawiam. Przy przegazowaniu zakopci, ale rano zawsze czysty start bez niebieskiego dymu czy plucia olejem..

Risc

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Wrzesień 2014, 22:14:35 »
Kupiłem samochód z LPG i poprzedni właściciel (pierwszy właściciel autko z polskiego salonu) twierdzi, że zawory wytrzymały na LPG od nowości nieco ponad 180 tys km potem zostały wymienione. Nie wiem co jeszcze robił ale przy takim remoncie to grzech nie wymienić pierścieni. Przed zakupem zmierzyłem kompresję i wyszło ok 14,5 bar na każdym cylindrze i uznałem że jest chyba ok. Ja nie robiłem przy silniku nic poza tym, że ok 4 tys km temu wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów wraz z uszczelniaczami. Przy okazji sprawdziłem luz zaworowy i jest ok.
Instalacja Zenit od nowości.

bednar

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Październik 2014, 15:42:36 »
Szanowni koledzy,

przejechałem Tucsonem ponad 30 kkm na LPG (auto kupiłem z przebiegiem ok 85 kkm, a LPG BRC Sequent 24 z lubryfikacją założony od nowości). 2 razy regulowałem luzy od tego czasu, instalacja LPG regulowana na hamowni Czakramu w Tarnowie i w pełni sprawna. Na hamowni po korektach na temperaturę i wilgotność powietrza wyszła na benzynie moc 131 KM wg normy DIN (przy deklarowanych 142 KM). Kierownik hamowni mówi, że to normalne, że lepsze fury mają często większe spadki procentowe. Podobno przy silnikach wolnossących rzadko wychodzi tyle ile podaje producent.

Mam wersję 4WD i raczej nieekonomiczne opony 235/60R16 Yokohama Geolandar AT-S G012 o najgorszej klasie oporów toczenia. Tak czy inaczej wydaje mi się, że auto pali sporo za dużo w porównaniu z innymi Tuskami.

Statystyki z ponad 2 lat (od wakacji nie wprowadzałem) są na http://www.motostat.pl/vehicle-stats/52448
i nie są ani trochę bajerowane. Wszystkie zużycia na podstawie tankowań.

Tak czy inaczej w Krakowie (korki spore, a od powrotu studentów wręcz gigantyczne) zużycie LPG mam między 15,5 l/100 (to w wakacje) do 16,5 l/100 (to teraz przy średnich korkach) do max ok 17,5 l/100 przy dużych korkach i klimie. Dodam, że nie gonię samochodu, jeżdżę może nie powoli (do max 80-90 km/h na przelotowych ulicach miasta), ale płynnie, hamuję silnikiem, itp. Zazwyczaj jeżdżę w mieście na niezbyt długich trasach tj. 2x dziennie 11 km oraz często trasy 3 do 5 km, ale na razie jest ciepło, a auto nocą stoi w garażu.

Nie dawało mi to spokoju więc szarpnąłem się na kasę, żeby go sprawdzić na benzynie.
Przejechałem wstępnie 130 km, żeby się zaadaptował do benzyny po czym zatankowałem do pełna.
Niedzielny wyjazd Kraków-Skawina-Świnna Poręba i okoliczne górki. Max prędkość 90 km/h, parę postojów w krótkich korkach, przejechałem równe 100 km. Komputer pokazał 10 l/100, a na stacji weszło 12 l. Wynik prosty 12 l/100.
Pojeździłem po mieście 100 km, trochę w korkach, trochę bez. Komputer pokazał 13,4 l/100. Przy tankowaniu wlałem 15,6 l. Rachunek znów prosty 15,6 l/100.
Pojeżdżę jeszcze jedno tankowanie na benzynie i kończę test, bo idzie zbankrutować.

Dodam że auto chodzi idealnie, nie bierze oleju, sonda lambda śmiga aż miło, świece i przewody nowe, wyczyszczona przepustnica, szczelne obwody podciśnienia, brak jakichkolwiek błędów, przebieg 116 kkm.

Pytanie 1: o ile przekłamują średnie spalanie wasze komputery?
Pytanie 2: skoro auto działa OK to czemu tyle pali i to na obu paliwach?

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Październik 2014, 18:06:11 »
U mnie miedzy wskazaniami komputera i rzeczywistoscia nie ma istotnych roznic.
Jadac <90 km/h udalo mi sie jednokrotnie osiagnac 8.6l/100km. Zwykle spalanie miejsko-wiejskie to 9.4-9.7 a autostradowe, szybko jak sie da, Monachium -> Polska 11.7. Ten sam odcinek w w wypadku gorszych warunkow atmosfercznych i mniejszej predkosci to <10l/100km.

Nie mam zamontowanego gazu, tylko benzyna. Przy czym w Niemczech zwykle tankuje E10.

bednar

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Październik 2014, 18:42:57 »
Dzięki za info.

Przyczyn dużego spalania może być wiele. Z doświadczenia wiem, że obecne komputery samochodowe mają tak rozbudowaną diagnostykę, że wykrywają rzeczy niewykrywalne :) Np. są dużo bardziej czułe na nieprawidłowy skład mieszanki niż testery na stacjach diagnostycznych.
A błędów nie pokazuje żadnych, sprężanie ok. 14 bar w każdym cylindrze, długoterminowe korekty składu mieszanki na benzynie ok +2%.

Jeśli nie jest to problem mechaniczny to zakładam, że przekłamuje mi któryś czujnik, ale jego wskazania są jeszcze w zakresie dopuszczalnych zmian, dlatego komp tego nie wykrył. Tylko który czujnik?

Jako pierwszego podejrzanego typuję map sensor zintegrowany z czujnikiem temperatury powietrza w kolektorze dolotowym (służy do obliczenia masy zasysanego powietrza, zamiast przepływomierza, którego w moim silniku niema). Poza tym oryginał kosztuje ok 150 zł. Od biedy można taką kasę zaryzykować. Tylko idąc tym tropem mogę wymienić pół auta bez efektu.

Czy komuś może padł MAP sensor lub ma taki do pożyczenia taki na kilka dni?

arcii111

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Listopad 2014, 23:59:18 »
Spalanie Lpg trasa Warszawa - Garwolin, Warszawa - Giżycko jazda w przedziale 2500-3500 obrotów na minutę dotyczy wszystkich biegów. Dłuższe odcinki proste do 3000 obrotów, tak czy siak wyprzedzanie sporadyczne wynik 11.5-11.9 l/100 km. Miasto Warszawa - Pruszków 12.5-13.5 l/100 km zależnieod pory dnia. Sama Warszawa godziny szczytu 15 litrów po przejechanych 103 kilometrach. Mam Tucsona od lipca, moja pierwsza myśl po tankowaniu benzyny,gdzie mam dobry warsztat z Lpg. Wszystkie pomiary z realnych tankowań nie z komputera, ten jak wiemy coś tam pokazuje szczególnie przy autkach z Lpg. Opony 225/60/16 obciążenie średnio 2 osoby.  Moje wyniki dotyczą autogazu, na benzynie nie testowany. Gratuluje wszystkim co osiągneli wynik spalania Lpg 10 i mniej na sto. Nawet uprawiając jazdę emeryten party o taki wynik się nie otarłem.

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Listopad 2014, 21:35:43 »
Cytat: "bednar"

Pytanie 2: skoro auto działa OK to czemu tyle pali i to na obu paliwach?

Bo po prostu tyle musi :-?
Tucson żony 4WD, tylko benzyna, od nowości pali:
Gdynia, korki, trasa 2x10km dziennie -  13,6l benzyny
Prędkości autostradowe 11-12 l
Normalne trasy zamiejskie około 9l
Czasem jednak zdarza się zatankować "lepszą" benzynę i zużycie spada o 10-20 procent!!.  Jak już tu pisałem jeżdżę nim czasem do Szwajcarii. Na tamtejszej benzynie zużycie paliwa dramatycznie spada. Wracając do kraju przy autostradowych prędkościach zużycie nie przekracza 10l...W lato zrobiłem eksperyment i przywiozłem stamtąd 40l benzyny. Na standardowej trasie: Gdynia, korki itd zużycie wyniosło nie 13,6 ale 10,5l...Wytłumaczenie widzę w tym, że silnik Tucsona jest bardzo wrażliwy na biododatki do paliwa. W Szwajcarskiej benzynie ich nie ma i auto staje się ekonomiczne. Pomału staję się antyekologiem.