Autor Wątek: Wymiana akumulatora i klema plusowa  (Przeczytany 5010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qjawa

• HKP
  • **
Wymiana akumulatora i klema plusowa
« dnia: 04 Styczeń 2022, 11:43:52 »
Witam serdecznie.
Otóż wczoraj byłem zmuszony wymienić swój akumulator w i40. Kupiłem Bosch S4.
Niestety wystąpił jeden problem związany z klemą dodatnia. Niestety nie trza ona dostatecznie. Minus jest jak najbardziej ok ale klema dodatnia jest dość luźna i niestety nie mogę jej bardziej dokręcić aby siedziała stabilnie  na trzpieniu akumulatora. Czy ktoś z was miał podobny problem ? Czy orginalny akumulator który był zainstalowany mógł mieć ciut większy trzpień ?
Jak możliwie szybko można sobie z tym poradzić ?

Z góry dziękuję za odp.

tomasz291

• Gość
Odp: Wymiana akumulatora i klema plusowa
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2022, 20:30:46 »
Wymień klemę na taką co pasuje proste

Offline Qjawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2022, 08:34:42 »
Też o tym w pierwszym momencie pomyślałem. Ale nasze i40 na klemie plusowej  mają dodatkowe bezpieczniki 150 A. Elektrykiem samochodowym nie jestem ale wiem , że ingerencja w układ prądowy może być niezbyt zdrowa dla auta. Glownie chodzi o te dwa bezpieczniki. Można je pominąć i założyć normalną kleme ?

Offline rudolf1976

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2022, 22:40:44 »
Cześć, miałem podobny problem z luzem na klemie +. Ja rozwiązałem to tak że obejmę metalową która wchodzi na trzpień + lekko ponaginałem płaskoszczypami tak że z okrągłej zrobiła się pofalowana. Trzyma jak trzeba.

Offline Qjawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2022, 21:05:07 »
Dzięki za odp. Jutro muszę coś z tym zrobić. Narazie rozebrałem stara baterie i cienkie metalowe blaszki włożyłem pomiędzy kleme i trzpień + ale to rozwiązanie nie przypadło mi do gustu.
Ktoś ma inne pomysły ? Można pominąć tę całą puszkę i założyć normalną pasującą kleme ? Wydaje mi się , że nie bardzo ale może jakis elektryk samochodowy się znajdzie i napisze coś.

Offline Adrek

• HKP
  • **
    • Forum Opel Zafira
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Styczeń 2022, 12:08:15 »
Jakbyś kupił oryginał w ASO miałbyś ten sam problem, nie wiem dlaczego tak jest  :-\  tak jak napisał rudolf1976 - lekko ponaginać kleme i powinno ciasno siedzieć :)