Forum > Santa Fe (2006-
Kontrola i regulacja zaworów Santa Fe CM 2.7 G6EAG
Anazar:
Wg informacji z bazy silników wynika, że posiadam silnik G6EAG. Nie wiem gdzie znaleźć w komorze silnika czy te dane są poprawne. Czy jest gdzieś podana wersja silnika, czy czasem nie występuje inna wersja? Nie znalazłem informacji na temat kontroli luzu zaworowego dla tego silnika. W Internecie wspominają, że należy to robić przy wymianie rozrządu, ponieważ psują się samoregulatory. Inne informacje z Internetu, że trzeba regulować. Jaka jest prawda na ten temat?
Santek01:
Jeżeli wieżyc sprzedawcy mojego santa fe to trzeba regolowac.... Podobno u mnie były regulowane
Santek01:
Wedle instrukcji regulacja po 96 000 km bądź 48 miesięcy chyba że nadmiernie słychać zawory czytaj silnik głośniej pracuje
Anazar:
Poza wspomnianym wpisem do instrukcji, to jak wspomniałem, najpewniejsze źródło jakie znalazłem to takie wspominające „o jakiejś kontroli samoleguratorów” (tylko jak je kontrolować?),a o regulacji to tylko niepotwierdzone zasłyszane przez użytkowników plotki. CZYLI NIC. Każdy słyszał, NIKT NIE ROBIŁ. :-X Sprzedawca też słyszał, że trzeba „to zrobił” ;D 8) :D :)
Anazar:
Wpis w instrukcji, o regulacji zaworów, może być „LAPSUSEM DRUKARSKIM”, przepisanym od innego silnika z innej instrukcji.
Nawigacja
[#] Następna strona