Forum > i30 GD

Zwiększony poziom oleju 1.6 CRDI

<< < (2/4) > >>

dareknbr:

--- Cytat: piotr_zaw w 04 Październik 2021, 07:26:42 ---Jeśli już korzystasz tylko na mieście to zastanów się nad aplikacją monitorującą wypalanie DPF. Będziesz wtedy wiedział kiedy włączy się wypalanie i w tym momencie nie powinieneś wyłączać silnika, zapewne to już wiesz że niespalone paliwo ścieka do miski olejowej. Aby spokojnie wyłączyć silniki będziesz musiał odczekać kilka minut na postoju aż proces zostanie przerwany (co będzie widoczne w aplikacji). Innego rozwiązania na korzystanie z tego auta w mieście nie widzę.
A teraz to już tylko wymiana oleju.

--- Koniec cytatu ---
Polak potrafi. NIEZNAM SIĘ ALE SIĘ WYPOWIEM Brawo

dareknbr:

--- Cytat: carsik w 03 Październik 2021, 13:08:06 ---Ty na poważnie? Po kilku minutach od wyłączenia silnika praktycznie cały olej jest w misce. Tego kieliszka brakującego raczej na bagnecie nie stwierdzisz. Jeśli miałeś zalany full stan, to nie może być go więcej a jeśli jest to wiadomo że to więcej to domieszka paliwa. Silnik nie jest smarowany ON, to wpływa na jego trwałość. I to że producent jak na przykład Mazda zaznaczył sobie np drugi poziom oleju na bagnecie, mając świadomość że rozrzedza go paliwo nie oznacza iż jest dobrze dla silnika.

--- Koniec cytatu ---
Następny znawca konstrukcji silników. Skoro producent zaleca sprawdzenie po określonym czasie wypadało by zastosować się. Niektórzy wiedzą lepiej i napędzają teorie bajek z mchu i paproci. Jeżeli nie wiesz to nie pisz i nie mieszaj ludziom w głowie swoimi bzdurnymi teoriami.

maniek87:
Załączam screen z instrukcji, można sprawdzać po 5 minutach jak i po nocy. Jak to zostało napisane trzeba chwilę odczekać aby olej spłynął do miski olejowej. Czy to będzie 5 minut czy pół dnia nie ma większego znaczenia, ważne żeby przed sprawdzeniem olej miał czas na splyniecie do miski olejowej. Ważne też jest żeby samochód stał równo na płaskiej powierzchni.

carsik:

--- Cytat: maniek87 w 10 Październik 2021, 01:31:07 ---Następny znawca konstrukcji silników.
--- Koniec cytatu ---
jakoś tam się znam, nie mówię że wiem wszystko. Pracuję w ASO co prawda innej marki, kiedyś budowałem silniki do sportu. Nie musisz się o mnie martwić. Rozpowszechnianie bzdur to cecha takich internetowych znawców jak Ty.

dareknbr:

--- Cytat: carsik w 10 Październik 2021, 17:36:55 ---jakoś tam się znam, nie mówię że wiem wszystko. Pracuję w ASO co prawda innej marki, kiedyś budowałem silniki do sportu. Nie musisz się o mnie martwić. Rozpowszechnianie bzdur to cecha takich internetowych znawców jak Ty.
--- Koniec cytatu ---
Stuknij w stół a nożyce się otworzą. Od 35 lat zajmuje się silnikami i wiem wszystko w odróżnieniu od Ciebie. Ale dość sarkazmów, uważam że napisałeś bzdury.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej