Forum > i30 GD

Zwiększony poziom oleju 1.6 CRDI

<< < (3/4) > >>

carsik:
napisz wszystkim tak przystępnie, skąd bierze się więcej oleju niż max poziom (zakładając prawidłowe zalanie). I bardzo się chętnie w tej kwestii z Tobą założę o co tylko chcesz :). Aż normalnie wierzyć się nie chce aby ktoś zajmujący się silnikami 35 lat taki bullshit zapodał.

kamlote:
Hej, czy udało Ci się uporać z tym problemem? Mam to samo. We wrześniu wymieniłem olej prosiłem o nalanie do 3/4 na miarce. Zrobiłem niecale 5tys km dzis sprawdzam olej i jest ponad max... co okazało się usterka? Ten filtr dpf ?

piejar:
Pytanie zasadnicze czy to auto ma DPF bo ja mam 1,6 crdi bez DPF.
Przybywanie "oleju" wynika głównie ze zbyt częstych lub "nie kończących się" wypaleń DPF.
W starszych DPF H/K dla wypalania pojawia się dodatkowy wtrysk paliwa na suwie wydechu tzw post injection. To paliwo nie spala się w cylindrze ale w jakimś ułamku osadza się na ściankach cylindra. Paliwo jest wypychane na suwie wydechu do wydechu gdzie się zapala i rozgrzewa DPF aby wypalić zgromadzona w nim sadze. Jeżeli wypalanie jest częste, długotrwałe (błędne) to skala tego dotrysku powoduje przedostawanie się ropy do oleju. Doświadczyłem tego kiedy przybyło mi jakiś litr "oleju".
W mojej kia Proceed D4EA wypalanie nie kończyło się na 99% z powodu urwanej rurki pomiaru ciśnienia za DPF. Wypalanie zaczynało się i nie chciało zakończyć mimo długodystansowej jazdy. Po rozpoczęciu kolejnej jazdy pojawiało się itd.  Kiedy to naprawiłem wypalanie stało się cykliczne i skuteczne.
Są inne rozwiązania np w Renault gdzie dodali piąty wtryskiwacz na kolektorze spalin i ten dotrysk nie wpada do cylindra więc nie może dostać się do oleju.
Mega ważne jest więc monitorowanie procesu wypalania DPF coozna zrobić za pomocą interfejsu OBD i darmowych programów na komórkę - szukaj na forum jest tego dość.
 Można też obserwować spalanie chwilowe podczas jazdy z górki - kiedy trwa wypalanie nie spada do zera.

arecki1995:
Mam ten sam problem. Po 2000 km, z 3/4 bagnetu zrobiło się 3mm ponad stan. Czyszczenie DPF nie pomogło, chociaż parametry (ciśnienie różnicowe i sądza) wyraźnie się poprawiły i DPF nie wypalał się przez ten czas. Wtryski sprawdzone i uszczelnione. Więc zostaje tylko chyba pompa CR. Na ten moment, z braku możliwości zostawienia auta w warsztacie odssysam olej i dolewam świeżego. Będę wdzięczny za informacje jak potoczył się temat.

Eskimos:
A wycięcie DPF rozwiąże problem?
Jak myślicie?
Mam to samo 1.6crdi gd

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej