Autor Wątek: FILTR PALIWA  (Przeczytany 7797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ZYGIniemce

• Giełda
FILTR PALIWA
« dnia: 11 Wrzesień 2021, 12:48:10 »
Witam czy ktoś wymieniał sam filtr paliwa ,i powie jak się do niego dostać i to zrobić ,może jakaś instrukcja , mój Hyundai z 2014 roku

Offline carsik

• Giełda
Odp: FILTR PALIWA
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2021, 20:16:47 »
celuj wzrokiem na gródź silnika po linii akumulator-kierowca. Jak go zobaczysz to napisz czy naprawdę potrzebujesz jakiejś instrukcji wymiany.

Offline prezeswro

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Wrzesień 2021, 21:04:26 »
A co z zapowietrzeniem układu? Tam  jest pompka ?

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Wrzesień 2021, 21:29:28 »
ma pompę w zbiorniku

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrzesień 2021, 09:52:21 »
No filtr wiem gdzie jest ,tylko nie wiem jak się dostać do niego bo jest za akumulatorem i komputerem ,czy trzeba to demontować?

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrzesień 2021, 10:17:59 »
luknąłem u mnie i jest pompka na szczycie filtra więc może zależy polift czy przedlift i tu jest różnica. Tak czy inaczej nie ma z tym problemu. Dzizas chłopie ale pytania zadajesz. Jak wolisz. Jak masz małe chińskie rączki i dasz radę bez demontowania to można i tak. Na yutubie znajdziesz z pewnością wideo instrukcję.

Offline prezeswro

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Wrzesień 2021, 11:30:58 »
ma pompę w zbiorniku
Rozumiem kolego że po przekręceniu kluczyka nowy filtr się napełnia ropą i bez stresu o zapowietrzenie układu?

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Wrzesień 2021, 12:28:52 »
no właśnie jak napisałem nieco wcześniej, u mnie jest pompka na szczycie filtra co oznacza, że nie ma pompy w zbiorniku, ale w częściach występuje pompa do zbiornika. Być może to błąd w crosach części, być może są jakieś wersje z pompą w zbiorniku np poliftowe. Ale sytuacja jest i tak mega prosta. Masz mechaniczną pompkę na filtrze to działasz, nie masz to zrobi się samo jak dasz chwilę po przekręceniu zapłonu. Obecnie mało który pojazd nie ma pompy tłoczącej w zbiorniku.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Wrzesień 2021, 20:40:13 »
Wątpię, żeby diesel CR miał pompkę w zbiorniku. Mój nie miał i trzeba było bardzo starannie i cierpliwie zalewać nowy filtr (strzykawką dolewałem przez króciec wężyka z paliwem), aby nie zapowietrzyć układu. Jedyną pompą w układzie była ta wysokiego ciśnienia.

Sam to się łatwo odpowietrza w aucie benzynowym, ale paradoks jest taki, że dawno przestali w takich umieszczać wymienne filtry paliwa (ja jeszcze mam w aucie z 2012 r.).

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Wrzesień 2021, 05:58:09 »
U mnie też jest pompka na górze filtra ,i ma czujnik wody i trochę słaby dostęp do tego filtra i dlatego pytam czy coś demontować i jak do tego zabrać żeby nic nie popsuć ,no chyba po to jest to forum a na YouTube nie znalazłem nic

Offline prezeswro

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Wrzesień 2021, 06:52:00 »
U mnie też jest pompka na górze filtra ,i ma czujnik wody i trochę słaby dostęp do tego filtra i dlatego pytam czy coś demontować i jak do tego zabrać żeby nic nie popsuć ,no chyba po to jest to forum a na YouTube nie znalazłem nic
Demontujesz Aku ,następnie odkrecasz mocowanie komp.  Masz wtedy możliwość manewrowania ,odsunięcia go aby sobie zrobić miejsce na odkręcenie podstawy filtra i wyciągnięcie go. Oczywiście odpinasz króćce i wtyczki .
Dasz sobie radę to nic skomplikowanego. Ja mam tylko zagwostke z tym zapowietrzeniem bo u mnie żadnej pompki na filtrze nie ma ,chciałbym się za to zabrać ale z tyłu głowy mam cały czas jak to zrobić aby sobie nie zrobić kuku  :)

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Wrzesień 2021, 11:44:53 »
No to rzeczywiście słaby pomysł mieli na obsługę tego filtra, bo nawet w kiczowatym fordzie niczego nie trzeba było demontować podczas wymiany, oprócz samej obudowy filtra.

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Wrzesień 2021, 19:10:50 »
jak nie masz na górze pompeczki to masz pompę w zbiorniku i nie musisz nic kombinować

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Wrzesień 2021, 19:12:40 »
Wątpię, żeby diesel CR miał pompkę w zbiorniku. Mój nie miał i trzeba było bardzo starannie i cierpliwie zalewać nowy filtr (strzykawką dolewałem przez króciec wężyka z paliwem), aby nie zapowietrzyć układu. Jedyną pompą w układzie była ta wysokiego ciśnienia.

obecnie prawie każdy ma. I nie wiem po co wątpisz.

Offline fugazi8

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Luty 2022, 12:15:44 »
Trochę odkopuję temat, ale nie chcę zakładać nowego.
Od niedawna jestem posiadaczem i30 z 2013 roku z silnikiem 1.4 G4FA. Powoli zbliża się serwis olejowy i zawsze miałem w zwyczaju wymieniać przy tym wszystkie filtry. Czy ktoś wie czy filtr paliwa jest wymienny i gdzie on w ogóle się znajduje?