Autor Wątek: Przycisk wyboru menu komputera  (Przeczytany 2935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ThePopciu

• HKP
  • **
Przycisk wyboru menu komputera
« dnia: 22 Sierpień 2021, 16:11:33 »
Dzień dobry.
Miał ktoś problem z przyciskiem wyboru wyświetlania parametrów komputera. Naciskam go i na wyświetlaczu nic się nie dzieje. Wcześniej nie robił problemu. Można go jakoś regenerować? Czy to coś z komputerem? Po prawej stronie mam trzy przyciski. Reszta działa bez problemu.

Offline michal90

• HKP
  • **
Odp: Przycisk wyboru menu komputera
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpień 2021, 11:58:36 »
Cześć,

miałem ten sam problem, nie wiem do końca co było przyczyną ale po przejściu poniższych kroków u mnie przycisk działa jak wcześniej.

Na wszelki wypadek wszystko robiłem na odpiętym akumulatorze.

1. Demontujemy poduszkę kierownicy/klakson - odblokowujemy 3 blokady cienkim śrubokrętem krzyżakowym - prawa, lewa, dół kierownicy, tak jak na tym filmiku znalezionym na YT - od 0:25 do 1:40

2. Odpinamy kostki przycisków kierownicy i odkręcamy 7 czarnych wkrętów (prawa, lewa strona, dół kierownicy - otwory z tyłu kierownicy) - śrubokręt krzyżakowy, po odkręceniu wyciągamy z kierownicy całą środkową część z przyciskami.

3. Z tyłu ego elementu będą widoczne "pozłacane" wkręty do demontażu przycisków "DISP" i "TRIP" odkręcamy je i wyciągamy przycisk

4. Delikatnie cienkim płaskim śrubokretem podważamy obudowę i dostajemy się do wnętrza przycisku.

ja poprawilem białe gumki na przyciskach (niewidoczne na zdjeciu), oczyściłem wszystko i delikatnie wpryskałem na przyski kontakt spray - tak, żeby dostał się pomiędzy górną a dolną ich część, do tego kontakt spray na wtyczkę i gniazdo

Po złożeniu wszytstkiego przycisk działa jak nowy (przynajmniej na chwilę obecną ;) )