Autor Wątek: [Santa Fe SM] Brzęczek od świateł - nie działa  (Przeczytany 24635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaclwapl

• Gość
[Santa Fe SM] Brzęczek od świateł - nie działa
« dnia: 23 Kwiecień 2012, 14:02:24 »
Mam problem gdyż nie działa mi brzęczek od świateł -> jak zostawię światła i otwieram drzwi to nie brzęczy:( Może ktoś wie gdzie on się znajduje oraz na jakim bezpieczniku ewentualnie szukać? Światło w kabinie zapala się przy otwieraniu drzwi więc to nie włącznik tego ustrojstwa jest uszkodzony ale pewnie sam brzęczek.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwiecień 2012, 15:06:03 »
A w santku jest brzęczek?? z tego co wiem to otwarcie drzwi kierowcy po wyjęciu wcześniejszym kluczyka ze stacyjki wyłącza całe oświetlenie samochodu - po co brzęczek - samo przekręcenie kluczyka na 0 wyłącza światła główne, otwarcie drzwi wyłącza pozostałe - postojowe - tak przynajmniej jest w moim Santku

OlafLarry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwiecień 2012, 15:16:15 »
Aż musiałem sprawdzić - u mnie nic a nic nie brzęczy!

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwiecień 2012, 15:29:58 »
Czyli co.... w Santku nie ma brzeczka? wow dzięki.. a ja myślałem ze z moim coś jest nie tak :oops:    Dzięki za informacje :-)  Człowiek uczy się całe życie... Aż dziwne, że nie ma czegoś takiego ale cóż... Santek ciągle mnie zaskakuje.
Jeszcze raz dzięki... i sorry za kłopot  :lol:

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwiecień 2012, 18:30:13 »
jak pisałem wcześniej - po co brzęczek skoro światła się wyłączają po otwarciu drzwi kierowcy :)

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwiecień 2012, 20:15:12 »
Cytat: "jaclwapl"
Aż dziwne, że nie ma czegoś takiego ale cóż... Santek ciągle mnie zaskakuje.

Ale po co Ci sygnalizacja włączonych świateł, jeżeli po wyłączeniu zapłonu gasną światła mijania a po otwarciu drzwi to samo dzieje się ze światłami pozycyjnymi?

mafiok

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwiecień 2012, 20:48:11 »
ale pozostaje podświetlenie deski

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwiecień 2012, 08:39:50 »
Po prostu nie zauważyłem, że światła gasną (jak się jeździ w dzień to można nie zauważyć). Nawet nie sprawdzałem bo to rozwiązanie jest dla mnie zaskakujące (to mogli tylko skośnoocy wymyślić). Po prostu miałem włączone światła i wyłączyłem silnik i otworzyłem drzwi i nie "brzęczało"(w innych zawsze brzęczy) a wiedziałem, że światła mam zapalone (bo miałem przekręcony włącznik). Kto normalny w takiej sytuacji poszedłby na przód auta sprawdzić czy rzeczywiście się świecą? :-D

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwiecień 2012, 16:39:18 »
Cytat: "mafiok"
ale pozostaje podświetlenie deski

podświetlenie deski też gaśnie razem z postojowymi ale tylko  w wypadku gdy zachowasz kolejność - wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki potem otwarcie drzwi kierowcy, w każdej innej konfiguracji postojowe i podświetlenie deski świeci - wiem to z własnego doświadczenia :) w słoneczny dzień grzebałem w Santku no i radia słuchałem - idąc do domu nie zachowałem w/w kolejności i do wieczora świeciły się postojowe :) dobrze że aku mam 100Ah to dał radę :)

mafiok

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwiecień 2012, 18:53:16 »
Muszę to sprawdzić.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwiecień 2012, 20:43:15 »
Potwierdzam co napisał Arni

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwiecień 2012, 23:35:17 »
Cytat: "Arni71"

podświetlenie deski też gaśnie razem z postojowymi ale tylko  w wypadku gdy zachowasz kolejność - wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki potem otwarcie drzwi kierowcy, w każdej innej konfiguracji postojowe i podświetlenie deski świeci

Dziwne - u mnie nigdy nie zostały światła włączone. Jeżeli najpierw wyciągnę kluczyk, potem otworzę drzwi światła pozycyjne gasną po otwarciu drzwi (wtedy też odcinane jest zasilanie szyb elektrycznych - jeżeli nie otworzy się drzwi, jest podtrzymywane kilkanaście sekund). Jeżeli najpierw otworzę drzwi a potem wyciągnę kluczyk światła gasną wraz z wyciągnięciem kluczyka.

Jedyne co - jeżeli się np. otworzy drzwi pasażera, coś pogrzebie z kluczykiem w stacyjce i po wyciągnięciu kluczyka nie otworzy drzwi kierowcy - owszem - światła zostają włączone - ale to efekt braku spełnienia warunku koniecznego zgaszenia świateł - tj. otwarcia drzwi kierowcy.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Kwiecień 2012, 19:04:04 »
Może nie wszystkie mają jednakowo, jak pisałem wyżej, ja już zostawiłem Santka na postojowych a operowałem tylko drzwiami kierowcy :)

motaMK

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipiec 2012, 14:17:28 »
witam
ja u siebie próbowałem wszystkich konfiguracjii jak bym nie robił
to światła zawsze zostają włączone :(
czyżby nie każdy hultaj tak miał?!
czy niektóre modele tak mają czy poprostu coś mam zepsutego?!
pozdro

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipiec 2012, 00:01:47 »
Cytat: "motaMK"

czyżby nie każdy hultaj tak miał?!

Całkiem możliwe. Jaką masz wersję wyposażenia? Chyba dość niską, jeżeli to najmniejsza benzyna i 2WD?