Autor Wątek: Instalacja LPG  (Przeczytany 5100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzesiekkk

• HKP
  • **
Instalacja LPG
« dnia: 14 Lipiec 2021, 16:03:29 »
Cześć,

Szukałem w historii podobnego tematu, jednak niczego interesującego nie znalazłem.

Czy polecacie montaż LPG do Hyundaia i30 GD 1,4 MPI 2013? Silnik G4FA - więc są "szklanki" - dużo się o tym naczytałem, że problematyczne itp. Ma ktoś doświadczenie z taką instalacją, cyklicznym sprawdzaniem/regulacją luzów i podobnych tematów związanych z dołożeniem gazu do auta?

Pozdrawiam,
Grzesiek

Offline maniek87

• phpBB HKP
Odp: Instalacja LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2021, 22:29:42 »
Na szczęście posiadam G4LC z hydrauliczną regulacja luzu zaworowego, ale rozmawiałem z moim gazownikiem również o silniku G4FA. W jego opini jeden i drugi nadaje się do gazu. Jedno jest pewne, wszystko musi być dokładnie ustawione i wtedy minimalizujesz ryzyko. Regulacja szklankami bywa problematyczna, ale. Na dobrej instalacji nawet po 50 tys. km może nie być konieczności regulacji. Wiadomo, że interwał sprawdzenia luzu trzeba zmniejszyć i sprawdzać częściej, a to zawsze koszty. Ale moga być oczywiście wkarkulowane w eksploatację LPG. W grupach na FB jest parę wątków z tymi silnikami. Jeśli dobrze pamiętam to większość użytkowników chwaliła sobie ich współprace z gaziutkiem. Sam kupowałbym pewnie G4FA gdyby nie trafił się G4LC.

Offline grzesiekkk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2021, 10:36:19 »
Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź - policzę sobie to wszystko jeszcze na spokojnie, bo nie sztuką jest montować by potem mieć same problemy. Tym bardziej, że na benzynie elegancko póki co jeździ mając 109k przebiegu. Niemniej faktycznie, dosyć dużo osób na FB wspomina, że założyli gaz do G4LC i wszystko gra.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2021, 10:41:04 przez grzesiekkk »

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2021, 11:35:01 »
G4LC jest o tyle lepszy że ma właśnie hydrauliczne popychacze. Ale jest sporo zagazowanych G4FA. Tylko jak zawsze, nie najtańsza instalacja i ogarnięty gazownik, który wystroi wszystko na drodze pod obciążeniem a nie na samym postoju.

Offline grzesiekkk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2021, 14:00:53 »
A to zdecydowanie, na szczęście jest w mojej okolicy top firma od gazu - a więc cenowo i terminowo też top, ale to o czymś świadczy

Offline grzesiekkk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2021, 14:03:47 »
Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź - policzę sobie to wszystko jeszcze na spokojnie, bo nie sztuką jest montować by potem mieć same problemy. Tym bardziej, że na benzynie elegancko póki co jeździ mając 109k przebiegu. Niemniej faktycznie, dosyć dużo osób na FB wspomina, że założyli gaz do G4LC i wszystko gra.

Pozdrawiam!

Oczywiście chodziło mi nie o "dosyć dużo osób na FB wspomina, że założyli gaz do G4LC i wszystko gra" tylko o "G4FA" :))