Autor Wątek: Łańcuch rozrządu - kiedy wymienić (1,7CRDI)?  (Przeczytany 4943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beam_beer

• Giełda
Łańcuch rozrządu - kiedy wymienić (1,7CRDI)?
« dnia: 28 Czerwiec 2021, 21:16:59 »
Witam.
Jak w temacie.
Niby nic niepokojącego nie dzieje się, ale mam już 160 tys przebiegu, i może pasowałoby to zrobić.
Jakieś doświadczenia w tym temacie ktoś ma?
Z łańcuszkiem nie powinno nic złego się dziać, ale rolki, napinacze, ślizgi?

Offline Blue ix35

• Giełda
Odp: Łańcuch rozrządu - kiedy wymienić (1,7CRDI)?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwiec 2021, 22:11:59 »
Ja mam...znaczy w moim IX jest 180 i nie czuje by ten czas sie zblizal,nic sie nie tlucze inie stuka nie puka, ale...ludzie gadaja ze 200 i mozna by wymienic dla swietego spokoju na lata. Generalnie lancucha sie nie wymienia ale jak kto woli...
Lancuch mimo wszystko sie wyciaga i powinno sie go wymienic wraz ze slizgami, zalezy jeszcze jak kto dbal o motor, oleje i filtry i czas od wymiany do wymiany. To nie jest diesel wysilony na 200 km wiec powinien dac rade do konca swych dni ale strzezonego sie strzeze. ,-)

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipiec 2021, 06:16:25 »
Z tym się zgodzę. Ja miałem w momencie sprzedaży 220 tys na oryginalnym łańcuchu i cisza, a znajomy kupił z przelotem 150 tys i po przejechaniu 8 już wymieniał. Tu nie ma reguły. Jedyna różnica względem paska moim zdaniem jest taka, że łańcuch przed końcem daje o sobie znać…

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipiec 2021, 10:57:42 »
Bardzo różne jest traktowanie. Podczas spacerów z psem widzę często jak młokosy z kopyta ruszają z miejsca parkingowego (po nocy). W ich łapach silnik nie ma lekkiego życia.