Autor Wątek: Awaryjne otwieranie klapki wlewu paliwa?  (Przeczytany 6394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mag

• HKP
  • **
Awaryjne otwieranie klapki wlewu paliwa?
« dnia: 23 Czerwiec 2021, 00:02:28 »
Czy da się jakoś awaryjnie otworzyć klapkę wlewu paliwa? Dzisiaj moja zablokowała się tak, że nie da się jej  normalnie otworzyć. Klapka lekko odstaje od karoserii ale coś jej nie puszcza, nie daje się też do końca domknąć, po naciśnięciu wraca za każdym razem do takiej samej pozycji.

Offline rawemon

• HKP
  • **
Odp: Awaryjne otwieranie klapki wlewu paliwa?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwiec 2021, 10:32:57 »
Jedź do ASO.

Offline mag

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2021, 14:35:30 »
Jedź do ASO.
thank you captain obvious

Samochód ostatecznie trafił do ASO, innej opcji za bardzo nie znalazłem. Assistance rozłożył ręce, na miejscu nie do zrobienia, w ASO usłyszałem jedynie, że można się tam dostać poprzez demontaż tapicerki bagażnika (podobno dwie godziny roboty), ale czy tam jest jakiś wihajster do awaryjnego otwierania to nikt nie wie. Terminy są jakie są: w jednym (po konsultacji telefonicznej) zaproponowali oględziny za tydzień, w drugim może w dwa dni obejrzą a kiedy zrobią to jeszcze nikt nie daje żadnych deklaracji. Paliwa wg wskazań komputera zostało mi na 3km jazdy, samochód ostatecznie pojechał lawetą.

Serio nie wyobrażam sobie tego typu bzdurnej awarii gdzieś w trasie, lub mieszkając nawet w jakiejś większej odległości od ASO, gdzie można zostać unieruchomionym przez idiotyczną awarię zamka klapki wlewu paliwa...

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2021, 17:27:35 »
W moim starym poczciwym Hyundaiu Pony jest w bagażniku taki wichajster, którym można awaryjnie otworzyć klapke wlewu paliwa. Działa, ale na razie się nie przydał.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwiec 2021, 20:36:29 »
Można ostatecznie podważyć i otworzyć na siłę. Nawet rozwalając klapkę wyjdzie taniej niż laweta i naprawa w ASO. A druga klapkę pewnie i w kolorze kupi się spokojnie z rozbitka.
W getzie więc i w innych pewnie jest podobnie i za blokadę służy mały bolec. A ASO wiadomo, z malutkiej awarii robią problem na kilka godzin ich cennej pracy.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwiec 2021, 19:27:25 »
Można ostatecznie podważyć i otworzyć na siłę. Nawet rozwalając klapkę wyjdzie taniej niż laweta i naprawa w ASO.

Nie wiem jak jest w i30 i obym nigdy nie musiał się dowiadywać, ale dosłownie dwa dni temu u mojego znajomego zablokowała się klapka w VW Scirocco z 2008 roku i otworzył na siłę... Wyszło bardzo drogo: klapka + malowanie (bo akurat nigdzie nie ma w tym samym kolorze), mechanizm rygla + silniczek, który tym steruje. Razem ponad 500 zł :o