Forum > Santa Fe SM

Zbieżność tylne zawieszenie - problem z ustawieniem.

(1/3) > >>

bandzior13:
Witam,

Mam problem z tylnim zawieszeniem.
Problem polega na braku możliwości ustawienia prawidłowo zbieżności.

Ostatnio postanowiłem się zabrać za zrobienie porządku z tylnim zawieszeniem.
Postanowiłem wymienić amortyzatory w warsztacie wymienili komplet z osłonami i odbojami.

Gdy odbierałem auto stwierdzili że należało się wymienić tylnią belkę zawieszenia oraz zwrotnice.
Nie są też w stanie dokładnie stwierdzić gdzie leży problem z ustawieniem zbieżności.

Poniżej załączam wydruki jakie od nich otrzymałem.
Pierwsze pomiary są zaraz po wymianie amortyzatorów, następny to ich poprawki.
Stwierdzili że tak będzie lepiej.

Czy ktoś obeznany w temacie mógłby poradzić jakieś rozwiązanie?

Oraz namiary na dobry warsztat mogący sprawdzić geometrię nadwozia(pomiare punktów bazowych) - Ciechanów i okolice.
Podejżewam że to może trochę rozjaśnić sytuację.

weuek:
W samochodzie nie ma żadnych rzeczy tylnich. Serio. Zapamiętaj.

bandzior13:
To jak już mamy wyjaśnioną ortografię w związku z tylny (l.p.) i tylni (l.m.)
 Czekam na jakieś konkretne propozycję w temacie.

weuek:
Nie do końca. Słowo "tylni" nie pasuje do samochodu w żadnym kontekście. Tylni mogą być ludzie, którzy mają jakąś funkcję/robotę do wykonania.

A w temacie, to z mojego skromnego doświadczenia wynika, że tych nastawów to prawie nigdzie nie umieją poprawnie i skutecznie zrobić. Tylko sprzęt rozkładają i wydruk dadzą. No i fakt, że z belką nic nie zrobisz, bo tam nie ma czego ustawiać.

ELETomek:

--- Cytat: weuek w 05 Czerwiec 2021, 09:07:17 ---No i fakt, że z belką nic nie zrobisz, bo tam nie ma czego ustawiać.
--- Koniec cytatu ---

Ustawiać to jest co tylko być może zakres się skończył, bo regulacja jest tylko śrubami mimośrodowymi które odpowiadają za ustawienie kątów i zbieżności zarazem. Dlatego polecają wymienić belkę ale czy to pomoże? Może dałoby ją się jakoś zregenerować.
 Obeznany w temacie nie jestem ale mniemam, że skoro koła są rozbieżne trzeba zwrotnice odsunąć od belki.

Chyba w dziale sonaty był podobny problem tyle, że z ustawieniem kątów. Chyba wątek gdzieś zaginął przy zmianie "silnika" forum, jest jakaś dziwna przerwa między 06.2020, a 01.2010

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej