Autor Wątek: Gąbki/wygłuszenie słupków A  (Przeczytany 4041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrQ

• Giełda
Gąbki/wygłuszenie słupków A
« dnia: 31 Maj 2021, 20:19:47 »
Cześć,

Taka sytuacja... od kilku dni zauważyłem że przy wsiadaniu wokół auta leżą kawałki kąbki. Nie bardzo miałem pomysł skąd to więc chwilowo zignorowałem. Dzisiaj zauważyłem że (nie wiem jak to poprawnie nazwać) gąbka która jest pod słupkiem A za zawiasami drzwi przednich jest cała rozwalona. Złamana, w wielu miejscach dziury w tej czarnej powłoce i ogólnie miejscami rozdrobniona. Lekko zszokowany podszedłem do drzwi pasażera i... w zasadzie widok jest bardzo podobny. Jest możliwe ze rozsypały się ze starości czy jakieś zwierze tam wlazło i je pogryzło? Jeśli to drugie to jakim cudem skoro w zasadzie to jest przestrzeń zamknięta?

Druga sprawa czy warto kupować nowe i czy orientujecie się ile to coś kosztuje i jak się fachowo nazywa?

Dość ciężko to sfotografować ale załączam poglądowe zdjęcia.

Offline Blue ix35

• Giełda
Odp: Gąbki/wygłuszenie słupków A
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwiec 2021, 23:27:59 »
Stawiam na myszy... 8)  bo kuna troche za duza a z myszkami mialem doswiadczenia  :o  zbudowaly sobie domek w bagazniku (gdzie tez jest przestrzen ''zamknieta'') z roznych napotkanych elementow tapicerki i papieru , moze Twoje myszki buduja domek w innym miejscu a gabka i tapicerka z H im przypasowala  :-\.
U mnie pomogly lapki na myszy z serkiem  zoltym typu golda  ;)

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwiec 2021, 19:40:29 »
Ja parkuję pod chmurką więc nie bardzo sobie wyobrażam gdzie te myszki miałyby sobie zrobić gniazdo w użytkowanym samochodzie? :) Ktoś mi podpowiedział że na odstraszanie gryzoni dobra jest wc-kostka ale wolałbym żeby mi nie waliło jak z ubikacji przy każdym wsiadaniu do samochodu :P

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2021, 09:46:43 »
W zimne dni zwierząta idą do ciepłego silnika.
Problem też jest znany, bo potrafią podgryzać wygłuszenie pod maską albo przegryzać kable.
Kostki WC nie montujesz w środku auta, tylko przy silniku. Nie bardzo wiem jak zapach miałby się przedostać?

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipiec 2021, 19:43:04 »
W zimne dni zwierząta idą do ciepłego silnika.
Problem też jest znany, bo potrafią podgryzać wygłuszenie pod maską albo przegryzać kable.
Kostki WC nie montujesz w środku auta, tylko przy silniku. Nie bardzo wiem jak zapach miałby się przedostać?

Tyle że to miejsce ma tak trochę niewiele wspólnego z silnikiem. Obawiam się że zasięg smrodu kostki będzie za słaby przy słupkach A