Autor Wątek: Regulcja luzów zaworowych 1.4 - G4FA  (Przeczytany 11802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pazdzioch

• HKP
  • **
Regulcja luzów zaworowych 1.4 - G4FA
« dnia: 30 Maj 2021, 14:14:25 »
Witam, od pewnego czasu na zimnym słychac delikatne mruczenie z silnika, obstawiam że są to zawory. Z tego co zdołałem wyszukac w google, regulacja odbywa sie poprzez wymiane szkalek na odpowiednią grubośc.  Dostępnosc zapewe tylko w ASO.
Czy ktoś z was przerabiał temat, jaki jest to mniej wiecej koszt wymiany?. Domyślam się ze wymienia sie tylko szklanki na których jest luz zaworowy ?
Silnik G4FA

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Regulcja luzów zaworowych 1.4 - G4FA
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2021, 16:47:33 »
Pewnie sa miejsca gdzie to zrobią taniej niż ASO ale na taniość bym nie liczył. Nie kupuje się silników z taką regulacją zaworów. Już zwykłą ręczna regulacja jest upierdliwa ale tania w ustawieniu a szklanki to horror dla kieszeni.

Offline pazdzioch

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maj 2021, 08:54:10 »
Pewnie sa miejsca gdzie to zrobią taniej niż ASO ale na taniość bym nie liczył. Nie kupuje się silników z taką regulacją zaworów. Już zwykłą ręczna regulacja jest upierdliwa ale tania w ustawieniu a szklanki to horror dla kieszeni.

Samochód był kupiony prawie 5 lat temu, za brdzo dobrą cene, sprawdzony od własciciela który miałgo od nowośći. Tak naprwde nic się nie dzieje, standardowo klocki i tarcze były jk narazie tylko wymienione.
Czy ktoś może polecic warsztat z Warszawy lub okolic ?

Offline zadziorrr

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maj 2021, 20:05:00 »
Zapomnij o ASO, we Wrocławiu robia to wszystkie ala japan/korean serwis, wiec poszukaj sobie takich w Wawie, pierw sie mierzy luzy zaworowe, tam gdzie wyjdzie luz wymienia sie szklanke, mi we Wrocławiu mowili ze zamawiaja jakos z Holandii kolo 60zł szklanka.
Jeśli masz gaz to bedzie wiekszy problem.

Offline Szewcu

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipiec 2021, 16:37:58 »
DD
A dlaczego regulacja luzów w samochodzie z instalacją LPG ma być bardziej wymagająca?
Ja dzisiaj byłem na sprawdzeniu luzów, mam teoretycznie dwie szklanki do wymiany/podmiany. Dopiero w sierpniu bo warsztat zarobiony.

Offline pazdzioch

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipiec 2021, 20:23:39 »
DD
A dlaczego regulacja luzów w samochodzie z instalacją LPG ma być bardziej wymagająca?
Ja dzisiaj byłem na sprawdzeniu luzów, mam teoretycznie dwie szklanki do wymiany/podmiany. Dopiero w sierpniu bo warsztat zarobiony.

Ile samo sprawdzenie kostuje luzów? dowiadywał się Pan ile nowe szkanki ? i ogólnie cały zabieg

Offline Szewcu

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipiec 2021, 11:31:49 »
Sprawdzenie luzów kosztowało mnie 80 zł. A szklanki podobno około 60 zł/sztuka ale nie wiadomo dokładnie, może być i 80zł. Na razie tragedii nie ma więc nie mam się co spieszyć.
A cały zabieg to nie wiem - napiszę po wszystkim.
Pozdrawiam

Offline pazdzioch

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipiec 2021, 12:12:55 »
Wczoraj dzwoniłem do ASO, koszt szklanko 73 złote, jeżeli dany wymiar jest dostępny w Polsce, to jest w 2 dni, jak w Niemczech 3 tygodnie, w grę wchodzi Korea 2 miesiące :)