Autor Wątek: Klimatyzacja długo schładza  (Przeczytany 5260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kotwa

• Giełda
Klimatyzacja długo schładza
« dnia: 30 Maj 2021, 13:43:46 »
Witam,

Panie i Panowie, posiadam hyundaia I30 II 2015 r 1.4 mpi z manulana klimatyzacją i mam wrażenie że klimatyzacja strasznie długo schładza wnętrze. Jak kupiłem auto 2 lata temu to nie robiłem klimy bo chłodziła i chłodzi dalej ale wydaje mi się że powinno zimniejsze powietrze lecieć. Ja nie raz musze jezdzić cały czas na 2 obiegu bo na 1 nie wyrabia. Jaki czynnik wgl jest w tym samochodzie bo nie mam nalepki pod maską ??

Offline weuek

• Giełda
Odp: Klimatyzacja długo schładza
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2021, 16:44:57 »
Słabeusz, to klima go bardzo obciąża. Wersji z najsłabszymi silnikami się po prostu nie kupuje (one istnieją w celach marketingowych, do uatrakcyjnienia ceny). To stara, ale jara zasada.

Może brakować czynnika - sprawdź. Czemu nie ma nalepki? Po dzwonie założyli pas przedni bez niej?
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2021, 16:50:48 przez weuek »

Offline Kotwa

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maj 2021, 19:57:43 »
Nalepki nie ma najpewniej bo nie nakleili. Samochód miał przygodę.

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2021, 20:37:26 »
czynnik to R-1234yf czyli ten nowy niestety, a wchodzi go 500g +/- 25g

Offline Jarek Cieszyn

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwiec 2021, 20:53:27 »
Dwa lata to trochę długo, samochód już parę lat ma i są ubytki czynnika, a naklejka chyba powinna być na słupku drzwi ale nie mam pewności, aczkolwiek jestem przekonany , że masz czynnik nowego typu, 1234yf. Dobra informacja, że czynnik ten sukcesywnie tanieje.

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwiec 2021, 08:41:04 »
witam naklejka z ilością czynnika jest na masce silnika

Offline Dzius

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2021, 19:06:02 »
Czynnik roboczy trzeba sprawdzać i uzupełniać przynajmniej co 2 lata. Nie ma znaczenia że samochód w miarę nowy. Przy niezbyt wydajnym działaniu klimatyzacji co rok. Poza tym warto często zmieniać kabinowy filtr powietrza. Jeden na sezon wiosenno-letni drugi na jesienno-zimowy.

Offline Blue ix35

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwiec 2021, 22:15:27 »
Czynnik roboczy trzeba sprawdzać i uzupełniać przynajmniej co 2 lata. Nie ma znaczenia że samochód w miarę nowy. Przy niezbyt wydajnym działaniu klimatyzacji co rok. Poza tym warto często zmieniać kabinowy filtr powietrza. Jeden na sezon wiosenno-letni drugi na jesienno-zimowy.

Dokladnie tak jak kolega pisze, filtr kabinowy to podstawa dobrego tlenu w kabinie , ubytki czynnika zminiejszaja wydolnosc.

Offline msiak

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipiec 2021, 11:42:15 »
Za mało czynnika. Trzeba podjechać do warsztatu. Jeśli to nowy czynnik to 300-350 pln.

Offline Kotwa

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipiec 2021, 19:46:29 »
Okazało się że sprężarka zaczyna padać. Czynnika było 415 g i oleju 8 ml. Sprężarka rzezi i jest do wymiany. Teraz nalali mi 20 ml ale muszę wymienić.