Drodzy Państwo,
Proszę o pomoc fachowców z forum, bo został mi już tylko serwis fabryczny, dotyczy pojazdu Hyundai Santa Fe DM 2012 2.2 CRDi 197km.
Objawy: problem sporadyczny ale irytujący, podczas jazdy pojazd nagle traci moc, dzieje się to po zatrzymaniu pojazdu, przyhamowaniu przed skrzyżowaniem, przejazdem, czasem w trasie. Po ponownej próbie przyspieszenia pojazd przyspiesza ale w ślimaczym tempie. Spalanie idzie w górę, prędkość rośnie strasznie powoli.
Wyłączenie i ponowne uruchomienie pojazdu naprawia problem. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. W warsztacie przeczyścili przepływomierz ale problem po 3 miesiącach powrócił.
Ostatnio zauważyłem, że po takim zdarzeniu stosunkowo mocno nagrzane są tarcze, na wszystkich kołach - po zbliżeniu dłoni do opony czuć wyraźnie ciepło - wg mnie zbyt krótkie dystanse, aby tak samoczynnie nagrzewały się tarcze. Stąd pytanie, czy problem może leżeć w układzie hamowania, a nie w jednostce napędowej?
Wygląda to tak, jakby po kilku hamowaniach lub trzymaniu na hamulcu na skrzyżowaniu układ (zaciski) do końca nie odpuszczał i ograniczał wzrost prędkości - albo zupełnie to nie ma związku i jest to dodatkowa usterka, niepowiązana z powyższym opisem. Brak mi pomysłów.
Co o tym sądzicie? Każda opinia mile widziana.
Pozdrawiam