Forum > Tucson JM
Duże zużycie oleju- bierze olej.
igla:
weuek
Dlaczego maskowanie problemu ? mi pomogło, wymieniłem 3x olej
Pierwszy raz po 2000km
Drugi raz po 4000km
Trzeci raz po 6000km
Teraz wymieniam co 10000km i "wypija" mi od wymiany do wymiany jakies 300-400ml, więc jest olbrzymia poprawa.
Według mnie problem jest w pierścieniach. one się zwyczajnie zaklejają wyeksploatowanym olejem. Nowy olej je opłukuje i czyści.
Według mnie sposób Łysego z M4K jest rewelacyjny i wielu użytkownikom, zaoszczędzi pracy i pieniędzy.
weuek:
A to źle zrozumiałem - że nadal co 2 tys. olej wymieniasz.
Łysego nie oglądałem. Wolę czytać.
maniek87:
Warto sprawdźić sposób łysego, sama diagnoza może być kosztowna, a to spokojnie można samemu ogarnąć.
acc24:
To nie tylko przez pierścienie może olej pobierać. Drugą prawdopodobną przyczyną mogą być uszczelniacze zaworowe (przynajmniej u mnie były).
Płukanka na zapieczone pierścienie u Łysego no nie wiem, są chyba lepsze środki. Szkoda, że nie zrobił próby na wyjętym tłoku i zapieczonych pierścieniach np. dla nafty, płukanki i jakiegoś środka na nagar.
Można to sprawdzić robiąc próbę olejową. Remont silnika to ostateczność i zależy czy będzie zrobiony zgodnie ze sztuką.
maniek87:
Remont to kosztowna sprawa, tymbardziej jeśli ma być zgodnie ze sztuką, dlatego warto najpierw sprawdzić inne opcje. Co do pobierania przez uszczelniacze zaworowe, to racja, też może tedy brać olej, ale chyba nie takie ilości, i z reguły tylko przy rozruchu wtedy kopci. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń.
Nawigacja
[#] Następna strona