Forum > Tucson JM

Duże zużycie oleju- bierze olej.

(1/4) > >>

grzegorz19770404:
Witajcie  mój tucson bierze olej ok 1 litra na 1000 km wiem, że to dużo chociaż nawet podobno się mieści w granicach normy wg serwisu. Jednak to nienormalne. Dodam, że auto nie kopci po odpaleniu, nie ma wycieków. Olej leję Valvoline Max Life 10W 40. Ktoś ma podobny problem lub miał i co z tym zrobił ? Czy zmiana oleju pomoże? Np mobil

maniek87:
Zmiana oleju zmieni jedynie "dietę" silnika, moim zdaniem przy takim spożyciu oleju wchodzi w grę jedynie remont silnika.

robaszek127:
Silnik albo przegrzany albo z dużym przebiegiem i pierścienie olejowe zajechane. Zostaje pomiar ciśnienia olejowy i chociaż wymiana pierścieni lub dolewanie i jazda dalej. Dziwna norma producenta jak w nissanie 1.8 czyli dolewka 10l oleju na 10tys to kosmos.

Shadows:
Nie znam się specjalnie na olejach, ale jak mi żarło więcej jak pół litra oleju na tysiąc km to doradzono aby zmienić z 5w30 na 5w40 i faktycznie zużycie oleju spadło, bo zmieniłem na gęstszy, może Twój silnik jest już w znacznym stopniu zużyty i potrzebujesz jeszcze gęstszego? 50, 60?

maniek87:
Olej jest środkiem smarnym mającym zmniejszać opory i tarcie w silniku, oraz odprowadzać nadmiar ciepła.
A nie uszczelniaczem. Rozumiem zalanie gęstszego jeśli czekam na remont, ale nie jako remedium na problem jakim jest nadmiernie zużyty silnik. W takich przypadkach potrzebna jest diagnostyka problemu i podjęcie działań naprawczych. No chyba, że nie zależy na naprawie usterki i sprawnym aucie tylko na odwlekaniu problemu w czasie i rzeźbieniu w g...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej