Autor Wątek: I30 czujniki parkowania tył, problem brak reakcji  (Przeczytany 5797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vitalista

• HKP
  • **
I30 czujniki parkowania tył, problem brak reakcji
« dnia: 20 Styczeń 2021, 11:11:06 »
Dzień dobry, czujniki parkowania pokazują sygnał dzwiękowy i graficzny po włączeniu biegu wstecznego mimo braku przeszkody, sprawdzałem czy reagują na przechodzącą osobe -nic, na zbliżanie się do innego auta również nic.
Oczywiście czujniki przetarłem profilaktycznie , szukając przyczyny w ewentualnym zabrudzeniu. zero reakcji.
Reakacja czujników jest taka sama przez cały czas od włączenia biegu wstecznego, co widać na załączonym filmie, z czego może wynikać problem ?

https://drive.google.com/file/d/1AEmlfY0OzsxafX1OS6ro3mzj9Bjx1wUC/view?usp=sharing

Offline valdi

• Giełda
Odp: I30 czujniki parkowania tył, problem brak reakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Styczeń 2021, 13:17:30 »
Takie trzykrotne cyknięcie buzzera, czyli brzęczyka chyba oznacza, że układ nie działa. Po włączeniu wstecznego powinien być jeden krótki sygnał i wtedy wszystko jest ok.
U mnie przynajmniej tak jest. (elantra md). Kiedy słyszę trzykrotny sygnał wystarczy, że wpakuję łapę pod tylny zderzak i ruszę przewodami i na jakiś czas wszystko wraca do normy.  więc w moim wypadku coś tam nie łączy pod zderzakiem (chyba niepotrzebnie pakowałem tam lancę od myjki).

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2022, 05:42:43 »
Witam ,a wie ktos może gdzie znajduje się centralka od czujników parkowania ?

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipiec 2022, 21:13:08 »
U mnie w i30 zaczął się pojawiać problem ze przy wrzuceniu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się jedna kreska i cały czas piszczy jakby była przeszkoda bardzo blisko ,odpinalem po kolei czujniki i wyszło że to wina jednego z tyłu na środku ,bo po odpięciu  go reszta działa normalnie ,czujniki były dokładne w Hyundai firmy AMG polska bo mam książeczkę, gdzie mogę dostać takie czujniki ,ma oznaczenie ST1407 ,czujniki pokazują samochód na wyświetlaczu i kreski podczas przeszkody ,zdjęcie czujnika na foto , czujniki są pod kolor samochodu