Forum > Atos / Atos Prime
Przekłamania licznika prędkości i hałasujący nawiew
4nDY:
Witam wszystkich,
Jest to mój pierwszy post na forum, więc serdeczne cześć wszystkim forumowiczom!
A teraz do rzeczy: czy Waszym zdaniem licznik Atosa (a może też innych Hyundaiów) podaje rzeczywistą - lub chociaż najbardziej zbliżoną do rzeczywistej - wartość prędkości z jaką się poruszacie? Zauważyłem przy pomocy GPSu, że wskazuje on optymistycznie wartości wyższe. Przykładowo, licznik wskazywał ok. 110 km/h podczas gdy nawigacja pokazywała 102 km/h. Zdaję sobie sprawę, że moduły GPS do użytku "publicznego" nie są superdokładne i zdarzają im się błędy, lecz ta różnica dała mi do myślenia. Inną sprawą jest, że - wstyd się przyznać - policja namierzyła mnie raz radarem w zabudowanym z wynikiem 81 km/h, a dam głowę że spoglądając na licznik w tej sekundzie miałem ok 90 km/h... <zawstydzony> .
Druga sprawa to nawiew. Jakiś czas temu zaczął mi "świegolić". Wszystkie prędkości nadmuchu działają jak trzeba, tylko oczywiście denerwujący dźwięk ma wtedy wyższą częstotliwość i jest intensywniejszy. Czy to może być komutator? Co należy Waszym zdaniem wymienić/naprawić? Pytałem o to w serwisie i zdiagnozowali wymianę silniczka nawiewu, ale jak podano mi cenę nowego to prawie spadłem z krzesła :-/
Pozdrawiam
BartBartez:
Co do licznika to sprawdź czy masz dobry rozmiar opon. (naklejka na słupku przy drzwiach). Jeśli masz dobry rozmiar to trzeba się pogodzić z tym faktem.
Co do nawiewu to wykręć dmuchawę i powyciągaj śmieci - normalka, Jak już to zrobisz to jedź do serwisu i pozdrów panów :-P
IgoReCzeK:
--- Cytat: "4nDY" ---81 km/h, a dam głowę że spoglądając na licznik w tej sekundzie miałem ok 90 km/h
--- Koniec cytatu ---
Witam. To jest przypadłość praktycznie wszystkich liczników montowanych w samochodach i w zależności od marki czy modelu samochodu ta rozbieżność waha się w granicach od +5km/h do +10km/h w stosunku do rzeczywistej prędkości samochodu. Żeby było zabawniej jest to związane z ograniczeniami prędkości na drogach, by nikt nie mógł zarzucić producentowi auta, że jechał licznikowe 50 km/h a odczyt na policyjnym radarze było 51km/h i poniósł "stratę materialną". :mrgreen:
--- Cytat: "4nDY" ---Czy to może być komutator?
--- Koniec cytatu ---
Bardziej stawiał bym na suszone liście opierające się o plastikową obudowę odpowiedzialną za ochronę śmigła wentylatora ( jak sugeruje BartBartez ), ewentualnie na brak oleju w panewkach łożysk ślizgowych wałka silnika. Co prawda dostanie się do dmuchawy nie będzie takie proste jak w "Maluchu", ale myślę że warto poświecić tą godzinkę i nie spadać z krzesła, przy odrobinie satysfakcji po zakończeniu pracy. ;-) Pozdrawiam Igor.
BartBartez:
Nie wiem gdzie dmuchawa jest w Atosie ale w Coupe(w Scoupe również) wyjęcie jej zajmuje 5 minut. Jest one nad nogami pasażera. 3 śrubki na klucz 10mm. No i trzeba zmusić kręgosłup aby wyginał się w drugą stronę :mrgreen:
Ja z dmuchawy poza liśćmi wyjąłem kawałek drewna o długości około 20 cm :shock: .
Nie mam pojęcia jak się tam dostał
IgoReCzeK:
U mnie natomiast dmuchawa jest bardzo zabudowana i wymaga demontażu kilku rzeczy. Tak więc rozwiązania jej zamontowania są różne i oby kolega 4nDY trafił na prostsze. ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona