Autor Wątek: Wymiana lamp przednich na led?  (Przeczytany 8004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hugo

• HKP
  • **
Wymiana lamp przednich na led?
« dnia: 06 Grudzień 2020, 22:11:44 »
Witam
Jako że posiadam zwykle lampy soczewkowe i światło ich nie powala, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś próbował może wymienić całe lampy na full led?
Czy wiązka pasuje od zwykłych lamp?
Czy dużo roboty przy tym jest?
Może ktoś wykonał taką ową modyfikacje to proszę o pochwalenie się rezultatem.
Z góry dziękuję za informację

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: Wymiana lamp przednich na led?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudzień 2020, 18:40:23 »
Też jestem tym mega zainteresowany! Nawet widziałem do kupienia lampy po rozbitym i30 N (obawiam się, że angielskie).
Kwestia wiązki, samej wtyczki oraz komputera - czy dogada się z lampami, czy będzie wywalał błąd przepalonej żarówki.

Może nasi przyjaciele zza wschodniej granicy coś działali w tym temacie?

Offline ojojo

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudzień 2020, 23:07:34 »
Gdzie jest migacz przy LEDzie? w dziennych?

Offline Michu90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudzień 2020, 18:25:44 »
Gdzie jest migacz przy LEDzie? w dziennych?

Dokładnie tak 🙂

Offline stiopa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2021, 19:12:56 »
Może trochę nie na temat ale ktoś używa retrofitow LED h7 zamiast zwykłych żarówek ? Jak to święci i czy jest problem z montażem ?  Znalazłem takie w nawet niskiej cenie  https://allegro.pl/oferta/zarowki-narva-led-h7-6500k-12v-24v-24w-10126939319

Offline ojojo

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Wrzesień 2021, 21:53:16 »
Cytat ze strony Osram:
"Produkty te nie posiadają homologacji ECE. Oznacza to, że nie wolno ich używać w oświetleniu zewnętrznym w pojazdach poruszających się po drogach publicznych. Wykorzystywanie tych źródeł światła w pojazdach poruszających się po drogach publicznych może być podstawą do zatrzymania dowodu rejestracyjnego lub utraty ochrony ubezpieczeniowej"

Offline olo018

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Wrzesień 2021, 23:45:49 »
Witam kupcie żarówki Philips 150% bardzo fajnie świecą i są legalne!!.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrzesień 2021, 14:27:51 »
Może i "fajnie", ale im baaardzo daleko do ksenonowych czy LEDowych.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrzesień 2021, 21:35:11 »
Dodatkowo, te wszystkie "150%" świecą krócej, bardziej się nagrzewają, są znacznie bardziej delikatne, a czasami dają nawet mniej światła, niż zwykłe halogeny.
To jest legalne rozwiązanie, ale kosztowne i niezupełnie lepsze.

Jak sprawdzisz testy to okaże się, że większość takich żarówek świeci krócej niż OEM i daje kilka-kilkanaście procent światła więcej niż OEM (a niektóre nawet mniej). A już najlepsze są Philips Diamond Vision, które dają 63% światła mniej niż zwykły halogen. Źródło: https://www.bulbfacts.com/halogen-bulbs/chart/projectors.html

Poza tym temat dotyczy wymiany całych lamp na LEDowe, a nie żarówek.

Offline olo018

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrzesień 2021, 22:07:40 »
Dziwne to zestawienie,bo wszystkie rodzaje żarówek z danej pozycji  mają tą samą liczbę lumenów!!,co stawia wiarygodność tego zestawienia na wątpliwą !.
Swoje próby z żarówkami odbywałem na swoim aucie i różnice były widoczne,fakt żarówki lepsze wytrzymują średnio rok,ale dla mnie jest to lepsze rozwiązanie .
Może i ksenony i ledy są fajne ale w lampach do tego przystosowanych,pomijając przegląd techniczny to i w przypadku kolizji może być tzw współudział,a to drogi gips.

Można temat przenieść lub założyć nowy .

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Wrzesień 2021, 06:42:56 »
Ja tam widzę różne wartości lumenów.

Te halogenowe żarówki "plus" to jedyne sensowne rozwiązanie w niektórych autach. Gdy kupiłem mikusia (z awatara) to nocą, po wyjechaniu z miasta zatrzymałem się i wyszedłem sprawdzić czy lampy w ogóle świecą. Nie byłem przygotowany na aż taką mizerię. Podczas mijania się z innym autem miałem całkowity brak wizji. Z żarówkami "plus" jest zupełnie inny świat jazdy w nocy (nie marnuję ich za dnia, więc tak krótko nie żyją).

Offline olo018

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Wrzesień 2021, 11:05:36 »
Dla przykładu OSRAM Night Breaker Laser Next Gen ma taką samą liczbę lumenów dla H1, H7, H8, H11, 9003, 9005 (HB3), 9006 (HB4) co jes niemożliwe !!.
Istnieje jeszcze firma z DE która robi dobre żarówki,w zafirze C tylko jedyne żarówki dawały sensowne światło z modelu HiR2, firma nazywa się Vosla .

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Wrzesień 2021, 11:29:26 »
A tak, to rzeczywiście jest popieprzone. Podobnie jak to, że dla każdej jest "low/high beam", a przecież np. H7 ma jedno włókno, w przeciwieństwie do H4.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Wrzesień 2021, 21:14:45 »
ma taką samą liczbę lumenów dla H1, H7, H8, H11, 9003, 9005 (HB3), 9006 (HB4) co jes niemożliwe !!.
Przecież to jest ta sama żarówka z różnymi podstawami, to niby dlaczego ma mieć inne wartości lumenów... Bańka z żarnikiem jest zapewne identyczna.

dla każdej jest "low/high beam", a przecież np. H7 ma jedno włókno
Możesz taką żarówkę włożyć do świateł mijania (low beam) oraz do drogowych (high beam), jak np. w Hyundaiu i30. Zarówno H7 jak i H4 mają po 55W, więc w czym problem?
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2021, 21:17:27 przez tomilipin »

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrzesień 2021, 21:53:49 »
Ano w tym, że kompletnie nie kumasz czaczy. Weź sobie spójrz choćby na H4 i H7 to się szybko przekonasz jak różne są bańki i druty w nich.

H8 ma mieć domyślnie (ECE) 800 lumenów i 35W.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2021, 22:00:03 przez weuek »