Forum > i30 PD

Jakie felgi 18"?

<< < (2/5) > >>

weuek:

--- Cytat: tomilipin w 02 Grudzień 2020, 20:56:41 --- I jeśli udowodni, że za duże koła miały wpływ na zdarzenie to możesz pożegnać się z kasą z polisy.

--- Koniec cytatu ---
A tego to ludzie najbardziej nie rozumieją. Koło to felga i opona. Koło z felga 18" może być mniejsze niż koło z felgą 16". Najczęściej to brakuje zdrowego rozsądku i dlatego zdarzają się takie kurioza jak, powiedzmy i10 na felgach 18".Wtedy racjonalnego rozmiaru koła trudno zachować.

Miałem stłuczkę na za dużych oponach (obwód koła był większy niż przewiduje homologacja). Rozmiar opon został wpisany do protokołu i tyle. Likwidacja szkody z OC sprawcy przebiegała normalnie. Bo jak moje za duże koło mogło mieć wpływ na to, że z boku ktoś we mnie wjechał?

Inny przykład "prymatu homologacji". Miałem fokusa mk2 (beznadziejne auto), na którym była naklejka z rozmiarami opon. Jednym z nich był 195/65R15. A takiej opony nie dało się założyć do wersji z dieslem 1.8, bo nie wchodziła na przedni zacisk. Czyli homologacja była na coś, co jest w praktyce niemożliwe.

tomilipin:

--- Cytat: weuek w 03 Grudzień 2020, 05:50:14 ---Miałem stłuczkę na za dużych oponach (obwód koła był większy niż przewiduje homologacja). Rozmiar opon został wpisany do protokołu i tyle. Likwidacja szkody z OC sprawcy przebiegała normalnie. Bo jak moje za duże koło mogło mieć wpływ na to, że z boku ktoś we mnie wjechał?
--- Koniec cytatu ---
No na pewno tak było - ktoś w ciebie wjechał a policjant w protokole wpisał rozmiar twoich opon. Co za bzdura...
Ale obrazuje to, o czym pisałem wcześniej - ubezpieczyciel musiałby udowodnić, że rozmiar kół miał faktyczny wpływ na zdarzenie. Jest to wręcz niewykonalne, więc z wypłatą odszkodowania czy likwidacją szkoły nie powinno być problemu.

--- Cytat: DrAdi w 02 Grudzień 2020, 22:47:10 ---No tak, przyznam połowę racji, ponieważ jak wejdziesz na konfigurator i30 przed liftem, to w akcesoriach są obręcze kół 18".
--- Koniec cytatu ---
Homologację masz na samochód z kołami wymienionymi w instrukcji obsługi, akcesoria nie mają znaczenia, bo możesz ich używać poza drogami publicznymi, np. na torze wyścigowym.

weuek:

--- Cytat: tomilipin w 03 Grudzień 2020, 16:04:51 ---No na pewno tak było - ktoś w ciebie wjechał a policjant w protokole wpisał rozmiar twoich opon. Co za bzdura...

--- Koniec cytatu ---
To są fakty. Nie policjant, jeno rzeczoznawca ubezpieczyciela sprawcy wpisał rozmiar opon w protokół.

Przypominam przykład fokusa: Ma w instrukcji i na nadwoziu rozmiar homologowanych opon, których się nie da założyć. Tyle jest warta ta homologacja.

Pierdzielą smutki ci, co żyją teorią.

DrAdi:
Czy ktoś z forumowiczów ma może n-line z 18" w kolorze niebieskim/granatowym?

sankra19:
Mój wcześniejszy wpis mija się nieco z prawdą :-\. Można założyć inne koła niż są w homologacji, ale trzeba mieć przeprowadzone specjalne badania + opinia rzeczoznawcy, że auto spełnia wszystkie wymogi i może być dopuszczone do ruchu. Moja Honda Civic (import DE) jest obniżona o 4cm i przystosowana do opon 205/50/15, ale na to mam kilka kartek A4 podpisanych przez rzeczoznawcę niemieckiego (chyba ADAC jak dobrze pamiętam). Generalnie jak przerysujesz komuś zderzak na parkingu przed Biedrą to może nikt nie zwrócić uwagi na koła, ale jak wpadniesz w poślizg i kogoś uczynisz kaleką, to sprawdzą każdą śrubkę w twoim aucie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej