Autor Wątek: [Accent MC] Popiskiwanie przy zapalaniu.  (Przeczytany 11476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Akwarysta6

• Gość
[Accent MC] Popiskiwanie przy zapalaniu.
« dnia: 15 Kwiecień 2012, 19:44:51 »
Witam, mam accenta 1.4 z 2007 roku, od jakiegoś czasu zauważyłem podczas zapalania auto w dni wilgotne chwilowe piszczenie podczas zapłonu auta, które ustaje po zapaleniu auta. Po ruszeniu z pod domu po około 100m słychać przez około 10-20 sekund piszczenie jakby od strony silnika, w której jest alternator i paski klinowe. Co może być przyczyną powyższego zjawiska, czy jest jakiś objaw awarii?? Pozdrawiam.

Edit: Dodanie tagu

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2012, 20:01:14 »
Witam kolegę z podobnym do mojego Accentem (wciąż nas mało). Objaw, który opisujesz na 100% wskazuje na zbyt słabo napięty jeden z pasków wielorowkowych (może nawet oba). Podjedź do mechanika na regulację naciągu lub jeśli potrafisz zrób sam ale nie wiem czy warto bo zapłacisz grosze a żeby naciągnąć pasek od klimy musisz dysponować kanałem lub podnośnikiem (dostęp do napinacza od spodu samochodu). Naciąg paska alternatora regulujesz śrubą przy alternatorze. Paska trzeciego (pompa wspomagania) ja akurat nie posiadam ponieważ mam wersję ze wspomaganiem elektrycznym (EPS). Nie wiem jak jest u Ciebie.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwiecień 2012, 20:16:04 »
Akwarysta6, przy okazji zapraszam do prezentacji swojego bolida w dziale "Hyundai Klub » Nasze samochody » Obecne Hyundaie". Jest tam również mój podobny.

Akwarysta6

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwiecień 2012, 03:14:16 »
Dzięki za pomoc, ja też mam wspomaganie elektryczne. Ponadto ostatnio dołożyłem instalację gazową BRC. Jestem umówiony właśnie z mechanikiem na ozonowanie klimatyzacji, to przy okazji sprawdzę paski klinowe. Pozdrawiam.

Rafał

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwiecień 2012, 21:18:53 »
ma hyundaia accenta 2 1.3 i mam pewien problem bo piszczy mi pasek od wspomagania wymieniałem już pompę na nową bo tamta bo tamta mi się zatarła i pasek tez mam nowy napięcie paska jest ok ale i tak piszczy myślę ze to może być tez pasek od alternatora ale wątpię bo jak skręcę kołami maksymalnie to tez czasami zacznie piszczeć pomóżcie

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maj 2012, 08:03:07 »
to kup pasek geates

doman76

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2012, 03:31:55 »
Każdy nowy, firmowy pasek będzie dobry(bosch, mitsuboshi, bando, contitech, oryginał i pewnie jeszcze wiele innych).
Prawdopodobnie jest za słabo naciągnięty.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2012, 09:17:41 »
naciągasz śrubą na alternatorze pamiętaj aby alternator zawsze był jak najbardziej obięty paskiem inaczej będzie piszczeć