Forum > Getz
[Getz] Getz 1.1 luz zaworu
Scorpio:
A ja bym zaczął od początku: zmień paliwo ;)
Nastar:
A co złego w Orlenie może być ? Zawsze tylko ta 1 stacja wchodzi w grę...
kosmos2011:
Compot1 to jest miejsce na Twoje pytanie.
Tak jak napisałeś kontrola i ewentualna regulacja luzu zaworów powinna odbywać się co ok 20 tyś km lub co dwa lata.
Kontroli i regulacji można dokonać samemu przy pomocy szczelinomierza, klucza i wkrętaka (w necie jest dużo poradników).
Dodatkowo po zdjęciu pokrywy zaworów trzeba wymienić uszczelkę o numerze 22441 02400 najlepiej niech to będzie oryginał taki jak poniżej.
http://allegro.pl/kia-picanto-uszczelka-dekiel-zaworow-22441-02400-i5163685732.html
Najważniejsze przy wymianie uszczelki jest moment dokręcania śrub powinien on wynosić 8-10 Nm i lepiej powstrzymać rękę bo co za dużo to nie zdrowo.
compot1:
Dziękuję i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Jeszcze jedno pytanie bo mechanik zaleca mi że razem z regulacją zaworów powinno się wymienić olej ??
No ale po co skoro robiłem to parę miesięcy temu.
kosmos2011:
Ściągnięciem pokrywy zaworów nie powoduje oczywiście wymiany oleju. Może to być jednak moment na usunięcie odłożonych zanieczyszczeń na pokrywie i zmianę oleju na taki który będzie przyjazny dla silnika (to twierdzenie opieram na podejrzeniach że wlany jest jakiś półsyntetyk) na długie lata. Robiąc krótkie odcinki w mieście interwał zmiany oleju należy skrócić nawet o połowę bo olej szybko traci swoje własności fizyczne.
Nawigacja
[#] Następna strona