Autor Wątek: [Accent LC] Accent - kałuża pod dywanikiem kierowcy  (Przeczytany 12101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukasz

• Gość
[Accent LC] Accent - kałuża pod dywanikiem kierowcy
« dnia: 15 Kwiecień 2012, 17:42:03 »
Witam,

Ostatnio gromadzi mi się dużo wody pod dywanikiem kierowcy. Jest to (chyba) skorelowane z opadami deszczu. Pod pedałami jest sucho. Ale przy tym plastikowym kawałku wykładziny (między pedałami a fotelem, od strony fotela) jest prawie kałuża. Po stronie pasażera sucho. Co to może być?

Edit: Dodanie tagu

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2012, 20:02:59 »
Sprawdź uszczelki przy drzwiach, może tędy przecieka woda.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwiecień 2012, 20:06:52 »
Był podobny temat na starym forum. Niestety nie odnalazłem do w archiwum... Idź za radą Łukasza.

zybi99

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwiecień 2012, 21:24:04 »
Masz zapchane ziemią i innym dziadostwem otwory które są
w dolnej częsci nadkola tj poniżej dolnego zawiasu drzwi.

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwiecień 2012, 13:30:35 »
Prawdopodobnie tak jak mówi  zybi99. Polej wodę tak by wpłynęła w tą kratkę między maską, a przednią szybą. Pod nawiasem drzwi powinien być odpływ tej wody, którą będziesz polewał. Jak nie bedzie lecieć szybkim strumieniem, a sączyć się to masz zapchane wyloty i będziesz widział gdzie one są.

Choć pomimo tego nie powinna Ci się zbierać woda w środku auta. Możliwe, że masz już jakieś zużyte uszczelki, albo coś Ci przerdzewiało. W rodzinie w Punto kiedyś tak było, że te odpływy się prawie całkiem zapchały. Po mocnym deszczu z auta kapała woda ze 2-3 dni, ale w środku było sucho.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwiecień 2012, 13:54:16 »
Moja propozycja, to wyjąć dywaniki i polewać wodą z zewnątrz karoserię. Druga osoba niech siedzi w środku auta i obserwuje, skąd leci woda. Ja w ten sposób znalazłem przeciek wody do bagażnika. Okazało się, że woda ciekła na łączeniu blach. Albo połączenie się rozszczelniło podczas eksploatacji, albo nie było uszczelnione od nowości. Po uszczelnieniu problem zniknął.

lukasz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwiecień 2012, 14:53:22 »
Woda jest też z tyłu pod dywanikiem pasażera (taka sama kałuża tylko we wgłębieniu na nogi). Po prawej stronie oba miejsca suche. Zdarzyło się to po wymianie progów i reperaturek tylnego błotnika (z obu stron). Niestety blacharz jest daleko i będę go widział dopiero 30 kwietnia.
Po wlaniu wody przez podszybie ścieka nadkolami z obu stron w tym samym tempie.

RHO

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwiecień 2012, 19:22:25 »
Daj spokój z tym przeciekiem i poczekaj do najbliższego większego deszczu. Ja kombinowałem chyba z rok, skąd zacieka pod nogi, aż w trakcie deszczu wyszło że puszcza wodę w górnym rogu przedniej szyby. Tylko że widać tego nie było, bo plastikiem tym na słupku między szybą a drzwiami płynęło jak rynną za deskę rozdzielczą i zaciekało pod wykładzinę podłogi.
Nie mówię, że tak jest u Ciebie ale podaję przykład jak wyciek może być zakamuflowany. Polewanie wodą nie pokaże tego bo trwa zbyt krótko i może nie przeciekać tak od razu. Poczekaj więc na deszcz i wtedy do auta, odkręć i podwiń wykładzinę i kumaj z której strony, skąd woda się pokazuje. Jeżeli by to było przez przednią szybę, jak u mnie , to podnieś delikatnie uszczelkę od zewnątrz szyby i przeciągnąć silikonem dekarskim z castoramy. U mnie trzyma juz chyba 3 lata po tym zabiegu. Powodzenia!

lukasz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwiecień 2012, 17:31:15 »
No więc woda wlewa się z podszybia. Puściłem strumień z węża w kratkę i odsunąłem wykładzinę. Tyle co udało mi się zobaczyć, że po lewej pod bezpiecznikami woda wpływa.

Jakie są teraz kroki?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwiecień 2012, 22:34:41 »
Rozbierz podszybie (zdejmij plastikowe osłony- kratki). Zobacz czy nie ma korozji (prawdopodobnie jest). Jeśli tak to= naprawa blacharska. W moim poprzednim Accencie (2001) podszybie wyglądało już średnio...

lukasz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maj 2012, 12:24:21 »
Dałem do blacharza. Powiedział, że był prześwit w kabinie (patrząc w środku od dołu; tam gdzie bezpieczniki). Zakrył to jakimś preparatem "gumotwórczym" i silikonem. Na razie wszystko w porządku.